Sahurda karbonhidrat tüketilmeli mi? Uzman isim uyardı

Ramazan ayında doğru ve sağlıklı beslenmek oruç tutan vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Diyetisyen Hande Demir, sahurda tercih edilmesi gereken yiyecekleri ve karbonhidrat tüketme konusunda uyarılarda bulundu.

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapan Diyetisyen Hande Demir, sahurda hamur işi, kek, pasta, börek ve poğaça gibi yiyecekler yerine peynir, yumurta, mevsime uygun yeşillikler ve lif açısından zengin ekmeklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi diyetisyenlerinden Hande Demir, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutan vatandaşlara iftar ve sahurda dengeli beslenme konusunda uyarılarda bulunarak, 'Ramazan ayı, ruhsal ve bedensel bir arınma sürecidir. Bu sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için yeterli ve düzenli beslenmeye özen göstermeliyiz' dedi.

SAHURU ATLAMAYIN

Öğünlerin çok önemli olduğunu ve özellikle sahuru atlamamak gerektiğine dikkat çeken Demir, şunları söyled:

'Sahurda peynir, yumurta, bol yeşillik, mümkünse kepekli, çavdar veya tam buğday ekmek tüketmek bizim için faydalı olacaktır. Bu şekilde beslenmek hem daha uzun süre tok tutacaktır hem de gün içerisinde enerjimizin daha yüksek olmasını sağlayacaktır. Bununla beraber sahurda çok yağlı, çok baharatlı, çok tuzlu yiyecekler tüketmek, tüm gün boyunca mide hazımsızlıkları ve rahatsızlıklara sebebiyet vereceği için tuttuğumuz orucun biraz daha zor geçmesine sebep olacaktır. Bu nedenle sahuru daha hafif yiyeceklerle, kahvaltı öğünü şeklinde veya hafif zeytinyağı ve sebze olacak şekilde tüketmenizi öneriyorum'

SAHURDA KARBONHİDRAT AĞIRLIKLI TÜKETİM YAPILMAMALI

Sahurda çok fazla karbonhidrat ağırlıklı tüketim yapılmaması gerektiğini de kaydeden Demir, 'Hamur işi, kek, pasta, börek, poğaça gibi besinler yerine peynir, yumurta, mevsimine uygun yeşillikler ve ekmek olarak daha lifli olan çeşitler tercih edilmelidir. Yanında süt, ayran, cacık gibi gıdalar tüketmek hem daha uzun süre tok kalmaya, hem de gün içerisinde enerjimizin yüksek olmasına yardımcı olacaktır' dedi.

Yemeğin muhakkak yavaş tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Demir, şunları söyledi:

'Beyin, yemek yemeye başladıktan 15-20 dakika sonra 'doydum' sinyalini vermeye başlıyor. Biz 12-13 saatlik açlığın arkasından hızlı bir şekilde yemek yemeye başladığımızda 15-20 dakika içerisinde normal zamanda tükettiğimiz miktardan çok daha fazla besin tüketiyoruz ve bu bizim enerji alımımızı artırmış oluyor. Sonrasında akşamı dinlenerek geçirirsek enerji verimi olmamış oluyor ve bu açık kiloya sebebiyet veriyor. Ayrıca Ramazan ayı ile değişen besin düzeni ve azalan öğün sayısı metabolizmamızın yavaşlamasına sebebiyet veriyor. Bu nedenle metabolizmanın yavaşlaması için kendi besin tüketimimizi azaltmamız gerekiyor. Biraz daha dikkatli yemek yiyoruz, daha uzun süre çiğneyerek yiyoruz. Yavaş yavaş ve miktarını kontrol ederek tüketim yaptıktan sonra hafif tok karın ile hafif bir yürüyüş veya egzersiz öneriyoruz'
Sonraki Haber