Hikmet Çiçek

hikmetcicek01@gmail.com

Son Yazıları

Akşener’in karakutusu

Takvim gazetesinin 14 Haziran 2021 günlü haberine bakalım:

“Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in açıkladığı belge ile ilgili köşeye sıkışan İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’nun Susurluk’ta adı geçen kişilerle yakın ilişkileri bir bir ortaya çıkıyor. İYİ Parti içinde Dervişoğlu için ‘Meral Akşener’in kara kutusu’ nitelemesi yapılıyor. Kocaeli çetesinin lideri Hadi Özcan, o dönem Emniyet ve TBMM Komisyonu'na verdiği ifadelerde, Dervişoğlu ile ilişkilerini anlattı.”

Yazının Devamı

‘Gladyo Kraliçesi’ tarih oldu (1)

Meral Akşener, İyi Parti’nin 27 Nisan’daki olağanüstü kurultayında aday olmayacağını açıkladı.

Yerel seçimlerde alınan oy oranı İYİ Parti’de deprem yaratmış art arda gelen istifa haberlerinin ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, olağanüstü kurultay kararı almıştı. Seçimli olağanüstü kurultayının 27 Nisan'da gerçekleştirileceği açıklanmıştı.

Yazının Devamı

Mihri Belli

Mihri Belli, Türkiye’de sosyalist hareket denildiğinde akla ilk gelen isimlerden, özellikle de 68 kuşağının ağabeyidir. 1960’ların başlıca tartışması olan Milli Demokratik Devrim (MDD)- Sosyalist Devrim (SD) tartışmasında Mihri Belli, “Türkiye sosyalistleri, Kemalist devrimin kazanımlarına basarak ancak sıçrayabilir. Onu yok sayarak daha ileriye sıçrayamaz.” demişti.

Mihri Belli, 1916 İstanbul Silivri doğumlu. Robert Koleji’nde öğrenim görmüş, ABD’de Mississipi Üniversitesi’nde iktisat eğitimi almıştı. 1940 yılında ülkesine dönerek Türkiye Komünist Partisi’ne katılmış, 1942’de de TKP’nin Merkez Komite üyeliğine seçilmişti. TKP’nin İlerici Gençler Birliği’nin örgütlenmesinde büyük rol oynamıştı. 1944’te hakkında yapılan soruşturma kapsamında tutuklanarak iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1946’da yurtdışına çıktı.

Yazının Devamı

68’in ilk şehidi

1968’in görkemli eylemlerinden biri de İstanbul’a gelen 6. Filo’ya yönelik protesto eylemleridir. 6. Filo’nun İstanbul ve İzmir limanlarını her ziyareti, kitlesel anti-emperyalist gösterilere dönüştü. 1968 kuşağı, ilk devrimci şehidini o günlerde verdi.

İstanbul, İzmir, Trabzon’da şiddetlenen 6. Filo karşıtı eylemler, 1968 Temmuz’unda zirveye tırmanır. 17 Temmuz akşamı İTÜ öğrencileri, Gümüşsuyu’nda Amerikan askerlerinin yatmakta olduğu oteli basar. Temel sloganlar “Amerikalı it, evine git”, “Yankee Go Home” ve “Bağımsız Türkiye”.

Yazının Devamı

Bir Türk Jakobeni: Talat Paşa

Eski Osmanlı sadrazamı ve İttihat ve Terakki’nin kurucularından Talat Paşa, 15 Mart 1921'de Berlin'de Ermeni öğrenci Soğomon Tehliryan tarafından öldürüldü. Duruşması sırasında Tehliryan, "Bir adam öldürdüm ama katil değilim." dedi ve jüri kararıyla beraat etti.

Marsilya’da Talat Paşa’nın şehit edilişinin yıl dönümünde, Soğomon Tehliriyan’ın heykelinin açılış töreni yapıldı. Vatan Partisi Merkez Disiplin Kurulu Başkanı avukat Mehmet Cengiz, bu eyleme karşı Dışişleri Bakanlığını göreve çağırdı.

Yazının Devamı

CHP’de sağ sapma

Deneyimli gazeteci Fikret Bilâ’nın “CHP’de Sağ Sapma” kitabı Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıktı. Bilâ kitabında CHP’yi masaya yatırıyor. CHP’nin 100 yılının analizini yapıyor.

Bilâ’ya göre CHP, Deniz Baykal’ın genel başkanlıktan çekildiği 2010 yılına kadar AKP iktidarına karşı laikliği savunmayı öne çıkaran bir politika izledi. Ancak CHP bu politika ile yüzde 20 oy oranlarını aşamadı. Büyük kentlere ve kıyı kentlerine sıkışmış bir parti olarak kaldı.

Yazının Devamı

Bir kumpas davası: 28 Şubat

Eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, şimdi FETÖ tutuklusu. Bilgili tarafından iddianamesi yazılan 28 Şubat davasında hüküm giyen 84 yaşındaki emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın son durumuyla ilgili avukatı açıklama yaptı.

FETÖ savcılarınca iddianamesi yazılan 28 Şubat davası nedeniyle cezaevinde tutulan ve yaş ortalaması 80 olan beş komutanın durumu ağırlaşıyor.

Yazının Devamı

HÜDA PAR’ın müjdesi!

Kadınlara 8 Mart müjdesi geldi: HÜDA PAR, Saadet Partisi ve Yeniden Refah Partisi, belediye seçimlerini kazanınca kadınlar erkeklerle aynı otobüse binmeyecek! Genel Başkanları ve yöneticileri açıkladı. Yalnız kadınların bineceği otobüs seferleri koyacaklarmış.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, “Bir de o otobüslerin gideceği her yerde kadınlarla erkekler arasına duvarlar örmek, dikenli teller çekmek, kafesler inşa etmek, hendekler açmak gibi belediye hizmetleri gerekiyor.” diyor.

Yazının Devamı

Türk Solu

Türk Solu dergisi, yayın hayatına 17 Kasım 1967 tarihinde başladı. 14 Nisan 1970’te, 126. sayıda kapandı. Türk Solu, TİP’in ideolojik ve siyasal çizgisine karşıydı. En önemli görüşü, Türkiye’nin Milli Demokratik Devrim aşamasında olduğunu savunması ve TİP’in “sosyalist devrim” programına karşı çıkmasıydı.

Derginin adını Mihri Belli koymuştur. Türk Solu’nun sahibi Şerif Tekben, Yazı İşleri Müdürü 1-18. sayılarda Vahap Erdoğdu, 19-31 sayılar arası Ahmet Say ve daha sonra kapanana kadar Bora Gözen oldu.

Yazının Devamı

28 Şubat’ın hakikatleri bu kitapta

Emekli Kıdemli Albay Alican Türk’ün 28 Şubat sürecini anlattığı kitabı “Bitmeyen Sömürü”,Galeati Yayıncılık’tan çıktı.

Türk, 28 Şubat döneminde yüzbaşı rütbesindeydi ve irtica görev alanı içinde olmadığı için olaylara vakıf da değildi. Alican Türk emekli olduktan sonra, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında 12 Nisan 2012 tarihinde “TC Hükûmetini cebren devirmek, darbeye teşebbüs etmek” suçlamasıyla gözaltına alınarak tutuklandı; 14 ay Sincan 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kaldıktan sonra 14 Haziran 2013’te tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. Ankara 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin 13 Nisan 2018 tarihli kararı ile beraat etti. Beraat kararı İstinaf Mahkemesi’nce ve ardından Yargıtay’ın 30 Haziran 2021 tarihli kararı ile onandı.

Yazının Devamı

Doktor

Aydınlık ve Kurtuluş dergileriyle sosyalizmle tanıştı. Aydınlık’ın “Özel Gençlik Sayıları”nda yazıları çıktı. 15 Şubat 1925’de İstanbul Akaretler’de yapılan Türkiye Komünist Partisi (TKP) kongresine “Aydınlık delegesi” olarak katıldı ve merkez komitesine seçildi. Komitedeki görevi “Türkiye Genç Komünistler Federasyonu Reisi”ydi.

Şubat 1925’te Şeyh Sait isyanı nedeniyle çıkarılan “Takrir-i Sükun Kanunu” gerekçe gösterilerek, çoğu kendisi gibi Tıbbiyeli olan TKP’li yoldaşlarıyla birlikte tutuklandığında henüz 23 yaşındaydı. “10 yıl kürek” cezası aldı. Doktor adayı genç Tıbbiyeli 1,5 yıl hapiste kaldıktan sonra tahliye oldu.

Yazının Devamı

BORA GÖZEN

12 Mart 1971 Amerikancı askeri darbe öncesinde kurulan yasadışı örgütlerden Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi (TİİKP), Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi ile temasa geçip, Filistin’e gönderilecek parti mensuplarının askeri eğitim görmeleri hususunda anlaşmaya varmıştı.

TİİKP bu anlaşmaya dayanarak Filistin’e çeşitli gruplar halinde militanlarını gönderdi. 1970- 1973 yılları arasında TİİKP’lilerin kaldığı Lübnan’da Golan Tepeleri, Reşadiye ve Nahr El Bared olmak üzere üç ayrı kamp vardı. TİİKP’li kadrolar Şahin Alpay, Atıl Ant, Ayhan Özer, Bora Gözen, Cengiz Çandar, Faik Bulut, Cem Somel, Ali Mercan, Kerim Öztürk, Cafer Topçu, Ali Ergun, Ali Kiraz, Gürol İlban, Şükrü Öktü, Ahmet Özdemir, Yücel Özbek, İsmet Dişbudak, Sabetay Varol, Müfit Özdeş, Hüseyin Tüysüz, Ümit Ağca gibi isimler, ayrıca partinin yurtdışı bürosunun gönderdiği militanlar çeşitli dönemlerde bu kamplarda askeri eğitim gördüler.

Yazının Devamı

AKP iktidarında eğitim

Eğitimin giderek derinleşen sorunlarından biri olan ikili eğitimi kaynak yetersizliği gerekçesiyle bir türlü çözmeyen iktidar, 2002 yılından 2019 yılına kadar yalnızca 5 bin 565 lise inşa edebildi. Aynı dönemde inşa edilen Kuran kursu sayısı ise 11 bin 809 oldu.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında, Türkiye’de 6 bin 210 ortaöğretim kurumu bulunuyordu. Ortaokuldan ortaöğretime geçen öğrenci sayısının artması ile birlikte yeni okul inşaatı da zorunlu hale geldi. Bu kapsamda, 2012-2013 eğitim öğretim yılının sonuna kadar 4 bin 208 yeni lise açıldı. 2013 yılında 10 bin 198 olan lise sayısına karşın ortaöğretimdeki öğrenci sayısı açık öğretim lisesindeki öğrenciler de dâhil 4 milyon 420 bine ulaştı.

Yazının Devamı

Türkçe hutbe

3 Şubat 1928 günü Atatürk’ün talimatıyla İstanbul’da hutbeler Türkçe okunmaya başladı. Bu bilgiyi Aydınlık’ın “Önemli Günler Takvimi”nden öğrendim.

Nedir Hutbe?

Yazının Devamı

CHP’de ‘5’li çete’ tartışması

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri yaklaşırken CHP Büyükşehir için belirlenen aday Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay oldu. Tugay’ın adaylığına birçok isimden tepki geldi.

Eski CHP Medya, Planlama ve Sosyal Medya Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İzmir için '5'li çete' iddiasına dikkat çekti.

Yazının Devamı

Baskın basanın!

Takvimler, 23 Ocak 1913'ü gösteriyordu; bir gün önce Saltanat Şurası toplanmıştı. Sadrazam Kâmil Paşa, Saltanat Şurası'nın aldığı kararı görüşüp Balkan devletlerine ve Avrupa'nın büyük devletlerine boyun eğmek için hükümeti toplamıştı. Kâmil Paşa hükümeti acizdi, İttihat ve Terakki'nin doğduğu yer, 600 yıldır elimizde olan Rumeli göz göre göre elden çıkıyordu. Genç subaylar infial içinde, hükümeti korkaklıkla suçlamaktaydılar.

Kurmay Yarbay Enver, Kurmay Binbaşı Mustafa Kemal, Fethi Bey (Okyar) ve diğer subaylar 1 Ocak 1913'te, Trablusgarp'tan Türkiye'ye dönmüşler ve İtalyan savaşından sonra ayaklarının tozuyla Balkan Savaşı'na koşmuşlardı. Kurmay Yarbay Enver, Kalikıratya’da (Küçükçekmece) kurulmakta olan Hurşit Paşa kolordunun kurmay başkanı; Fethi Bey, Gelibolu'daki Mürettep Kolordu'nun kurmay başkanı; Mustafa Kemal de aynı kolordunun Harekât Şube Müdürü olmuştu. Yemen'de bulunan Genelkurmay Başkanı Ahmet İzzet Paşa da İstanbul'a gelmiş ve komutayı ele almıştı.

Yazının Devamı