Son Yazıları

‘Hak kaybınız kuruma mal edilemez’

SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatına dair sorularınızı yanıtlamaya devam ediyoruz. Bu yazımızda emeklilik talebi, 7200 gün ile emeklilik ve yetim maaşı gibi konularda sorularınızı cevapladık.

Soru: Oğlum Mayıs 2023 tarihinde SGK’dan emekli hakkını kazandı yazısını aldı. Beş ay bekledi maaşı bağlanmadı. SGK'ya başvurdu. Maaşının neden bağlanmadığını sordu. Verilen cevapta sizin başka bir yerden bağlantınız var, sigortanız yatırıldığı için maaş bağlanmadı cevabını aldı. Sorumuz şu; mayıs ayında bu bağlatınız var denilseydi oğlum beş ay boşuna beklemezdi. Kasım ayı itibarıyla yeniden başvuru yapacaksınız denildi. Bu cevap doğru bir cevap mı? Hak kaybını sineye mi çekeceğiz? Saygılarımla.

Yazının Devamı

Eşinden boşanan bir kadın babanın sağlığından faydalanabilir mi?

SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatına dair sorularınızı yanıtlamaya devam ediyoruz. Bu hafta engelli raporu olan birinin ve Bağ-Kur’lu olan kişinin emekli olması ve sağlık sigortasına dair sorularınızı yanıtladık.

Soru:01.01.2010 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım ve halen özel bir firmada çalışmaktayım. Yüzde 47 oranında engelli raporum var. Ne zaman emekli olabilirim?

Yazının Devamı

Kısmi emeklilikte yaş düşürülmesi beklentisine girmemek gerekiyor

SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatına dair sorularınızı yanıtlamaya devam ediyoruz. Bu hafta doğum borçlanması, prim günlerinin toplanması ve emeklilik yaşlarına dair sorularınızı cevapladık.

Soru:1970 doğumluyum, sigorta girişim 1989, halen 2850 gün prim ödeme gün sayım var. Çocuk borçlanması yaparak gün sayısını 3600 güne çekersem kaç yaşında emekli olurum? Yeni torba yasada yaş düşümü var mı?

Yazının Devamı

‘Emekli olacağı yaşın dolmasını çalışmadan bekleyebilir’

SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatına dair sorularınızı yanıtlamaya devam ediyoruz. Bu hafta da yine emeklilik durumları, sigortalı günlerin toplanması ve prim gün sayılarının hesaplanmasıyla alakalı sorularınızı cevapladık.

Soru:SSK giriş tarihim 2 Mart 2002 olup 5 bin 300 primim var. Ne zaman emekli olurum?

Yazının Devamı

18 yaşın altındaki sigortalılık emeklilik hesabına dahil mi?

SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatına dair sorularınızı yanıtlamaya devam ediyoruz. Bu hafta da yine emeklilik durumları, 18 yaş altındaki sigortalı günler ve doğum borçlanmasına dair sorularınızı cevapladık.

Soru:1998’de askere gittim, 2000’de geldim. Sigorta başlangıcım 05.10.2001, 7300 günüm var. Ne zaman emekli olurum?Cevap:Askerlik borçlanmasıyla 08.09.1999 tarihinden önceye gelemeyeceğinizden, emeklilikte 60 yaş ve 7200 gün prim sayısına tabisiniz.

Yazının Devamı

Çalışanlardan sorular: Doğumdan sonra çalışmak suç mu?

SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatına dair sorularınızı yanıtlamaya devam ediyoruz. Bu hafta “Ne zaman emekli olurum, tazminatımı alabilir miyim, çocuk sahibi olduktan sonra çalışmak suç mu?’ konularında sizden gelen soruları yanıtladık.

Soru: İşe girişim 2002, sigorta başlangıcım 2003, işten çıkarılışım 2019. Fabrika ortaklığı bitirdiği için tazminatımı alamadım. Mahkemeye verdim, mahkeme şahitleri dinledi ve dosya bilirkişiye gitti. Tazminat alabilir miyim?

Yazının Devamı

Kıdem tazminatı alım şartı

SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatına dair sorularınızı yanıtlamaya devam ediyoruz. SGK uzmanı Muzaffer Şahin’e sorularınızı internet sitemizin yorumlar kısmından ve mail adresinden ulaştırabilirsiniz.

 1995 yılının 4. ayında SSK girişim yapılmış ama prim yatırılmamış. Daha sonra 2005 yılının 6. ayından beri sigortalı olarak çalışmaktayım. Primlerimi geriye dönük olarak yatırabilir miyim? 

Yazının Devamı

Çalışanlardan sorular: Tazminat ve emeklilik koşulları

2005 sigorta girişliyim. Son 13 senedir taşeron olarak çalışıyorum. Kamu memuru olacağım. Son taşeron şirketten bütün haklarımızla devredildik. 8 sene çalışmışlığım var, benden önce kendileri işçi çıkarırken 13 üstünden hesaplayıp verdiler. Ben hepsini alabilir miyim ya da son 8 çalıştığım zamanımı alabilir miyim?

Cevap: 2005 yılında sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişi sigortalılık süresi göz önünde bulundurulmaksızın 7000 prim ödeme gün sayısı ile tazminatını alabilir. Veya 25 yıl sigortalılık, 4500 prim günü ile de tazminat yazısı alabilir. Bahsettiğiniz gibi bütün haklarınızla başka bir taşerona devredilmenizden dolayı, hangi tarihte devredildiğinizi belirtmediğinizden, devredildiğiniz tarih değil de çalışmış olduğunuz 13 yıllık sürenin tazminatını bir kamu kurumunda işe başlamanızdan ötürü haklı bir nedene dayandırdığınızdan tazminatınızı alabilirsiniz. Bu işlemlerinizi yaparken işvereninizle konuşarak işten ayrılış bildiriminin böyle (kamu kurumunda işe girmenizden dolayı) yapılmasını talep etmelisiniz.

Yazının Devamı

Kıdem tazminatı nasıl alınır?

Yaş hariç emeklilik şartlarını taşıyan sigortalıların son iş yerinde en az 1 yıl çalışmak ve ayrıca aşağıda belirteceğim hususları tamamladığında SGK’dan Kıdem Tazminatlarına esas yazı alınarak işten ayrılmaları mümkündür.

08.09.1999 tarihinden önce ilk sigortalılığı bulunan çalışanlar için 15 yıl sigortalılık şartı ve 3600 prim gün sigortalık süresi olmalı, 08.09.1999 tarihi ile 30.04.2008 tarihleri arasında ilk sigortalılığı olan çalışanlar için, sigortalılık süresi göz önünde bulundurulmaksızın 7000 prim ödeme gün sayısı veya 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi olmalı, 30.04.2008 tarihi ile 31.12.2008 tarihleri arasında ilk sigortalılığı olan çalışanlar için 4600 prim gün sigortalılık süresi olmalı, 01.01.2009 tarihi ile 31.12.2015 tarihleri arasında ilk sigortalılığı olan çalışanlar için 4600-5300 prim gün (her yıl için 100 gün eklenerek hesaplanıyor) sigortalılık süresi olmalı, 01.01.2016 tarihinden sonra ilk sigortalılığı bulunan çalışanlar için 5400 prim gün sigortalılık süresi olmalıdır.

Yazının Devamı

85 milyon vatandaşımız genel sağlık sigortası kapsamında

Hali hazırda, 85 milyon vatandaşımız Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında bulunmakta. Kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, GSS ve Bağ-Kur prim borcu olanların, kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler de dahil olmak üzere 31/12/2023 yılına kadar,

Sigortalı olmayanlardan; 

Yazının Devamı

Çocuklar vefat eden babanın maaşını alabilir mi?

Soru: Vefat eden babamın alamadığı aylığını çocukları olarak alabilir miyiz? 3 çocuk da evli olduğu için maaş bağlatamayacağız.

Cevap: Gelir veya aylık almakta olan sigortalıların veya hak sahiplerinin ölümü halinde, hak edip de alamadıkları tutarların Sosyal Güvenlik Kurumu hesaplarına iadesini müteakip söz konusu meblağın varislere ödenebilmesi için;

Yazının Devamı

58 yaşında emeklilik mümkün mü?

Cevap: Sudenaz Hanım,

Kanuna göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında, 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanların sigortalılık sürelerinin 18 yaşını doldurdukları tarihte başladığı kabul edilecektir. Bu tarihten önceki süreler için ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri, sadece prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edilecektir.

Yazının Devamı

Yurtdışı borçlanması nedir?

Yurt dışı borçlanması, Türk vatandaşlarının yurtdışında geçirdikleri belirli nitelikteki sürelerin prim karşılığının Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmesi yoluyla Türkiye’de geçirilmiş sigortalılık süreleri gibi kabul edilmesidir.

-Sigortalılık süreleri ve ikamet haricinde çalışmaya eşdeğer süreler

Yazının Devamı

Soruları cevaplıyoruz: Malulen emeklik, yetim maaşı ve ölüm aylığı

SGK uzmanı Muzaffer Şahin, sizlerden gelen soruları yanıtlıyor. EYT, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı ile ilgili sorularınız cevap buluyor.

Soru: Merhaba Muzaffer Bey. 24.12.2005 SGK girişim var. 3600 pirim yapmışım, şu an çalışamıyorum, sırtımda ağrılarım var. Omiriliklerimde de eğrilme var denildi. Ayrıca antidepresan kullanıyorum yıllardır. Ben nasıl emekli olabilirim? Saygılar.

Yazının Devamı

Eşinden dul maaşı alan bir kadın vefat eden babasından dolayı yetim maaşı alabilir mi?

Eşinden dolayı dul maaşı alabilmesi tabii olduğu sosyal güvenlik kurumuna göre değişir.

Kadının eşi Emekli Sandığı mensubuysa vefat eden babası da Emekli Sandığı’na tabiyse yetim maaşı bağlanamaz.

Yazının Devamı

3600 gün ile kısmi emeklilik şartları

Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.

Hizmet akdi ile çalışanların yaşlılık aylığının bağlanmasında hangi kanun hükümlerinin geçerli olacağı ilk defa sigortalı olunan tarihe göre değişiklik göstermektedir.

Yazının Devamı