Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul 12°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Bayram hazırlıkları tamam

Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı hazırlıkları sürüyor. İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıkları özel tedbirlerle vatandaşların huzurlu ve sorunsuz bir bayram geçirmeleri için kolları sıvadı.

Bayram hazırlıkları tamam
YURT HABERLERİ SERVİSİ

Özellikle karayollarında kazaların önüne geçmek için trafik denetimleri artırıldı. Uzmanlar kurbanlıklar ve et konusunda da uyarılarda bulundu. Etin bir gün bekletildikten sonra tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu vurguladılar. Kurbanlık seçiminde ise "küpe ve belge" uyarısında bulundular. Tatil yerlerinde ise doluluk oranının yüzde 90’lara çıktığı bildiriliyor.

Bayram hazırlıkları tamam - Resim : 1

VETERİNER UYARISI

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, kurbanlık seçiminde hayvanın küpeli olmasına ve sağlık belgelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Küpesiz, belgesiz hayvan alınmamalı." dedi.

Kesilen etlerin tüketim tercihine göre saklanmasının sağlık açısından önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, "Hayvanın etinin bir süre beklemesi lazım. Buzdolabına alınırken, eğer 5-7 günden fazla kalacaksa dondurucuya konulur. Ondan önce tüketilecekse 4 derecede olabilir. Dondurucuya tüketebileceğimiz, küçük porsiyonlar halinde koymak lazım ki dondurucudan aldığımız zaman çözdürüp tekrar dondurucuya koymayasınız. O çok büyük bir yanlıştır, hastalıkları bir anlamda çağırmış oluyorsunuz. Bir de etler pişirilirken çiğ kalmaması lazım. İyi pişirmek lazım. Etin iç sıcaklığı 70 derecede olması lazım, etin sızan sıvısının kahverengiye dönmesi lazım." diye konuştu.

BAKLAVALAR HAZIR

Türkiye'de Kurban Bayramı süresince günlük bin 750 ton baklava tüketilmesi bekleniyor.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, bu bayramda da siparişleri yetiştirmek için tam kapasite çalıştıklarını belirterek, yoğun olan işleri yetiştirmek için sektörün hummalı bir çalışma içinde olduğunu söyledi.

Arife gününün iki gün öncesinden itibaren başlayan bayram yoğunluğunun bayramın üçüncü gününe dek devam ettiğini bildiren Yıldırım, "Bayramda günlük tüketimin 3 katı bir tüketim bekliyoruz, bu sene arifeyi de içine alan bayram süresince yaklaşık günlük 1750 ton baklava tüketilmesini öngörüyoruz. En fazla talep gören ürünlerde klasik çeşitleri yine başı çekiyor. Klasik fıstıklı baklava, şöbiyet, midye baklavanın yanı sıra havaların ısınması ile soğuk baklava da talep gören ürünler arasında yer alıyor." diye konuştu.

365 EK SEFER

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurban Bayramı dolayısıyla artan yolcu talebini karşılamak üzere hava yolu taşımacılığında 345'i iç ve 20'si dış hat olmak üzere 365 ek sefer planlandığını bildirdi.

Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların bayramda sevdiklerine daha hızlı ulaşabilmesi için taşıyıcılar tarafından ek seferler planlandığını ifade etti.

Bayram döneminde Türk Hava Yollarının 188 ek iç hat seferi gerçekleştireceği bilgisini veren Uraloğlu, AJet'in 63'ü iç ve 6'sı dış hat olmak üzere 69, Pegasus'un ise 89'u iç ve 14'ü dış hat olmak üzere 103 ek sefer düzenleyeceğini bildirdi.

Uraloğlu, SunExpress'in de 5 iç hat seferiyle katkı vereceğini belirterek, "30 Mayıs-10 Haziran döneminde taşıyıcılarımız tarafından 345'i iç ve 20'si dış hat olmak üzere 365 ek sefer planlandı. Havalimanlarımızda bu süreci sorunsuz şekilde yürütmek üzere tüm hazırlıklarımızı tamamladık." ifadesini kullandı.

İSTANBUL HAZIRLIKLARI

İstanbul Valisi Davut Gül, kentte bayram tatili süresince İçişleri Bakanlığı koordinesinde emniyet ve jandarmaya bağlı 18 bin 380 asayiş, 4 bin 104 trafik, 2 bin 784 motorize ekibin görev yapacağını bildirdi.

Gül, Eyüpsultan'daki İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde (AFAD) düzenlenen emniyet verileri aylık değerlendirme toplantısında, İstanbul'da alınan Kurban Bayramı tedbirlerini açıkladı. Buna göre:

- Trafik sıkı takip edilecek. Vatandaşlar bu konuda uyarıldı.

- Kesim alanlarında kurbanlar kesilsin. Kurban atıkları kurallara uygun şekilde bertaraf edilsin.

- Kirlilik konusunda cezalar iki misli uygulanacak.

- Piknik ve mesire alanları dışında ormanlara kontrolsüz girmek, piknik yapmak, mangal yakmak yasaklandı.

- Yasak alanlarda denize girilmesin.

Kurban Bayramı İçişleri Bakanlığı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı veteriner baklava