Bu yemekten bir lokma bile yemeyin! Uzmanlar uyarıyor
Balık deyip geçmeyin. Dünya mutfağını merak ederken ölüm riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte bir lokması bile ölüm riski taşıyan o yemek...
Pek çok insan dünyadaki lezzetleri merak etse de bu bazen hastalıklara yol açabiliyor. Uzmanlar Tayland'a özgü o yemeğin hastalığa yol açabileceğini söylüyor. İşte tek bir lokması bile risk yaratan o yemek...
BİR LOKMASI BİLE ÖLDÜREBİLİR
Küresel iletişimin gelişmesiyle birlikte dünya mutfağından lezzetler herkes tarafından merak ediliyor. Özellikle Asya mutfağı Türkiye'de gastronomi meraklıların gözdesi konumunda. Her ne kadar yeni tatlar keşfetmek iyi bir şey olsa da bu durum bazen hastalıklara ya da olumsuzluklara neden olabilir.
Tayland'a özgü bir yemek olan koi pla için uzmanlardan kritik bir uyarı geldi. Doktor Narong Khuntikeo her yıl 20.00'e yakın insanın bu lezzeti yemekten öldüğünü iddia etti. Khuntikeo, "Sessizce ölüyorlar, tıpkı bir ağaçtan düşen yapraklar gibi" yorumunda bulundu.
Koi pla olarak bilinen yöresel lezzete savaş açan Narong Khuntikeo, yemeğin karaciğer kanserine yol açtığını söyledi. Öte yandan koi pla yemeğinin vaka sayısının en fazla olduğu ülkenin en yoksul eyaletlerinden biri olan Isaan'da özellikle popüler olduğunu da ortaya koydu.
PARAZİT YİYEN BALIKLARDAN YAPILIYOR
Tayland'a özgü olan koi pla temelde balıkla yapılıyor. Yerel halk, koi pla için gereken balıkları Mekong bölgesindeki bir su kaynağından temin ediyor. Ancak bu kaynakta balıklar tarafından tüketilen parazitik yassı solucanlar veya canlı parazitler içeriyor. Bu sebeple Tayland'ın Isaan bölgesinde en yüksek kolanjiyokarsinom vakası bildiriliyor.
Karaciğer cerrahı Khuntikeo, Agence France-Presse'ye yaptığı açıklamada, "Burada çok büyük bir sağlık yükü var. Ama bunu kimse bilmiyor, çünkü sessizce ölüyorlar, tıpkı bir ağaçtan düşen yapraklar gibi" ifadelerini kullandı.