19 Mayıs 2024 Pazar
İstanbul 16°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

‘Buğday taban fiyatı 15 lira olmalı’

‘Türkiye tarımının gelişmesi için öncelikli olarak tarım arazilerinin tarım dışı kullanımının önlenmesi gerekiyor. Yurt dışı pazarları ile rekabet edebilmesi için de gübre, mazot desteklerinin gerçek anlamda arttırılması ve ekim öncesi açıklanması gerekiyor’

‘Buğday taban fiyatı 15 lira olmalı’
A+ A-
YURT HABERLERİ SERVİSİ

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı buğdayın üreticiye maliyetinin 11 lira 21 kuruşa mal olduğunu, taban fiyatın, sürdürülebilir üretim için en az 15 lira olması gerektiğini belirtti.

‘Buğday taban fiyatı 15 lira olmalı’ - Resim : 1

DESTEKLER ARTIRILMALI

Türkiye ekonomisi 2023 yılında yüzde 4,5 büyüme kaydederken tarım sektörü yüzde 0,2 küçüldüğüne dikkat çeken Tayakısı, “ülkemize gelen milyonlarca sığınmacıyla birlikte Türkiye nüfusu artarken tarımsal üretimin azalması gıdada arz sorununu gündeme getirdi” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye verimli tarımsal üretim alanları ile kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi iken, ülkemizde uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle tarım ürünlerini ve hatta hayvansal üretiminin besin kaynağı olan samanı bile ithal etmek zorunda kaldığını ifade eden Tayakısı, “Türkiye tarımının gelişmesi için öncelikli olarak tarım arazilerinin tarım dışı kullanımının önlenmesi gerekiyor. Yurt dışı pazarları ile rekabet edebilmesi için de gübre, mazot desteklerinin gerçek anlamda arttırılması ve ekim öncesi açıklanması gerekiyor.” diye konuştu.

BUĞDAY STRATEJİK BİR ÜRÜN

Buğday üretiminin kuraklık, ülkemizde uygulanan yanlış tarım ve fiyat belirleme politikaları, ayrıca girdi teminindeki sıkıntılardan dolayı son yıllarda önemli ölçüde azaldığını kaydeden Tayakısı şöyle konuştu:
“Buğday başta olmak üzere tahılların yeterli miktarda ve kalitede üretilmesi hem insan beslenmesi hem de hayvan beslenmesi açısından önem arz etmektedir. Un üretiminde kullanılan buğdayın özellikle gelişmekte olan ülkelerde stratejik bir ürün olarak kabul edilmekte olup Türkiye’de yetiştirilen tahıllar arasında ilk sırada yer almaktadır.
Bu veriler ışığında 2024 yılında buğdayın kilogram maliyeti 11,21TL’dir. Çiftçilerin buğday üretimine devam edebilmeleri için buğdayın kg fiyatının 15 TL’nin altında olmamalıdır.”

Ziraat Odası Buğday Üretici Üretim Fiyat