Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul 13°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Her taraf zeytin kokuyor!

Ekim ayı Ege ve Akdeniz’de zeytin toplama zamanı… Zeytinler önce sofraya tane olarak sonra da yemeklere yağ olarak dönüyor. Bu yıl ‘yok’ yılı ancak son günlerde yağan yağmur zeytini güzelleştirdi. Üretici verimden memnun… Zeytinyağının fiyatının artması zeytinlik alanlarını da artırdı.

Her taraf zeytin kokuyor!
YURT HABERLERİ SERVİSİ

Ege ve Akdeniz’de zeytininin toplanmasına başlandı. Verimin bu yıl iyi olduğu, sonbahar yağışlarıyla daha da iyi olacağı ve salamuralık olarak tüketicinin alımına sunulacağı bildirildi. Üreticiler “Yağmur yağdıkça zeytin daha da güzelleşir. Yağmur zeytin için serumdur.” diyor.

Bu yıl zeytin verim olarak ‘yok’ yılında. Ancak iyi bakılan ağaçlarda verim güzel. Zeytinin Aydın’da taban fiyatı 35- 50 lira arasında değişiyor. Bazı türlerde kahvaltılık olarak 90 ile 100 lira arasında da alınıp satılıyor. Zeytin toplamanın aralık ayı sonuna kadar süreceği bildiriliyor. Önümüzdeki günlerde havaların yağışlı geçmesiyle verimin daha da artması ve zeytinin irileşerek yağ oranının da yükselmesi bekleniyor.

Her taraf zeytin kokuyor! - Resim : 1

MEMECİK ZEYTİNİNE KORUMA

Ege Bölgesi’nin en yaygın zeytin türlerinden biri olan ve Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından “Aydın Memecik Zeytini” olarak tescillenen Memecik çeşidi, Köşk başta olmak üzere Büyük ve Küçük Menderes vadilerinde geniş üretim alanlarına sahip.

Köşk İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Memecik zeytinlerinin kuraklığa dayanıklı yapısı, uzun ömürlü ağaçları ve yüksek verim potansiyeliyle öne çıktığı vurgulandı. Açıklamada, bu zeytin türünün yaklaşık 80 ila 100 yıl boyunca ekonomik olarak verim sağlayabildiği ifade edilerek, türün hem yağlık hem de salamuralık olarak değerlendirildiği bildirildi.

Köşk İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aydın tarımında sürdürülebilir üretimin simgelerinden biri olan Memecik zeytinine sahip çıkmanın hem üretici hem de ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Her taraf zeytin kokuyor! - Resim : 2

Aydın Horsunlulu üretici Tuncay Kerman, “Bakımı iyi yapılan ağaçlar verimli. Yüksek yerlerde havaların kurak geçmesinden dolayı biraz verim düşük. Sonbahar yağmurları iyi yağarsa oralar da kısa sürede toparlar. Yeşil zeytini ilk olarak salamura olarak hazırlıyor ve satıyoruz. Geri kalanı ise daha sonra yağlık olarak ya işleyeceğiz ya da öyle satacağız.” dedi.

Marmara Bölgesinin en büyük zeytin ve yağ üretim merkezi Ayvalık yeni sezonu festivalle kutlayacak. 20. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali, dopdolu bir programla 16- 19 Ekim 2025 tarihleri arasında yapılacak. Ayvalık’ın hedefi de 2 milyon ağaç sayısını aşmak…

Ayvalık’ın zeytinliklerinin kentin yüzde 41’ini kapladığını hatırlatan Belediye Başkanı Mesut Ergin, coğrafi işaret ile tescillenmiş Ayvalık zeytinyağının, üstün nitelikleri sayesinde artık yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın farklı köşelerinde de güvenle ve ilgiyle anıldığını belirtti. Başkan Ergin, kentin zeytin ağaçlarıyla bağının, hiçbir zaman kesilmediğini söyledi.

Her taraf zeytin kokuyor! - Resim : 3

Hedef İspanya’yı geçmek

Türkiye genelinde 41 ilde 200 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Bu rakam son 20 yılda yüzde 100 arttı. Yılda yaklaşık 2,5- 3 milyon ton zeytin üretiliyor. 400-500 bin ton da yağ… Türkiye zeytin üretiminde dünya üçüncüsü, yağında ise 5. sırada yer alıyor. Zeytin tüketiminde dünya ikincisi, yağda tüketim ise 4. sırada. Zeytin ihracatında 4., yağda ihracat ise 6. sırada.

2024 yılında 3 milyon 750 bin ton zeytin üretimi ile Cumhuriyet tarihinin en fazla zeytin rekoltesine ulaştı. Türkiye ağaç başı üretimi 40 kiloya çıkarmaya çalışıyor. Yetkililer bu durum için, “Ağaç başı verim 40 kiloya çıkarsa o zaman 8 milyon ton üretim olur. Zeytinyağında da liderlik için İspanya'nın yanına iyice yaklaşırız. Gelecek yıllarda bu olabilir.” diyor. İspanya üretimde ve ihracatta bir numara…

Her taraf zeytin kokuyor! - Resim : 4

Karaman’da ‘yeşil altın’ hasadı başladı

Mikro klima özelliğine sahip Göksu Havzası’nda ‘yeşil altın’ zeytin hasadı tüm hızıyla devam ediyor.

Göksu Havzası’nda yetişen ve son yıllarda dikim alanları hızla artan zeytin ağaçlarıyla bölge, ülkemizin en kaliteli zeytin üretim merkezlerinden biri haline geldi. Asit oranı sıfıra yakın, polifenol oranı oldukça yüksek olan bu zeytinlerden elde edilen soğuk sıkım, erken hasat zeytinyağları adeta birer şifa kaynağı olarak tüketiciye sunuluyor.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, zeytin toplama sezonunun başlaması nedeniyle yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Artan ağaç sayısıyla birlikte Karaman, son yıllarda zeytin üretiminde Türkiye genelinde ilk 20 il arasına girmeyi başarmıştır. Hedefimiz, zeytin ve zeytinyağı üretiminde ilimizin marka şehir haline gelmesidir. Zeytin, insanla doğa arasındaki uyumun, emeğin ve sabrın simgesidir.

“Toros Dağları’nın eteklerinden doğup kıvrıla kıvrıla akan Göksu Nehri’nin çevresinde, mavi bir çarşaf gibi uzanan bereketli topraklarda yükselen zeytin bahçeleri, bu yıl yaşanan kuraklık ve bazı bölgelerde etkili olan dolu yağışları nedeniyle kısmen verim düşüşü yaşamıştır. Tüm zorluklara rağmen özveriyle çalışan üreticilerimize ve işçilerimize, sağlıklı, bereketli ve kazançlı bir hasat sezonu diliyoruz.”

Zeytin