Kendine özgü aroması var: Ardahan Çıldır'da hasadı başladı
Ardahan’ın Çıldır ilçesinde, kendine özgü aromasıyla tanınan cancur eriğinde hasat sezonu başladı. Bölge halkı, hasadın başlangıcını türkülerin söylendiği, halayların çekildiği renkli bir festivalle kutladı.
Çıldır’ın Kurtkale bölgesindeki köylerde yetiştirilen cancur eriği için köy derneklerinin öncülüğünde bir festival düzenlendi. Halk ozanları ve yerel sanatçıların türküler söylediği etkinlikte, köylüler hep birlikte halay çekerek eğlendi. Festivalin ardından bahçelerde hasat mesaisi başladı.
KIŞ SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ
Toplanan erikler, geleneksel yöntemlerle dev kazanlarda pişirilerek marmelat haline getiriliyor. Bölge halkından Suat Bingöl, cancur eriğinin hem ekşi hem tatlı aromasıyla Türkiye’de benzeri olmayan bir meyve olduğunu belirterek, “Sadece Kurtkale, Posof ve Şavşat çevresinde yetişiyor. Kışın sofralarımızın vazgeçilmezi olan marmeladını her yıl imece usulüyle hazırlıyoruz” dedi.
YÖRESEL ÜRÜNLERE YOĞUN İLGİ
Bir diğer üretici Özdemir Bingöl ise cancur marmeladına olan talebin her geçen yıl arttığını ifade etti. Ailesiyle birlikte üretim yaptıklarını belirten Bingöl, “Cancur marmeladının kilosu 400 liradan satılıyor. Elde ettiğimiz gelir, hem emeğimizin karşılığı hem de bölge ekonomisine katkı sağlıyor” diye konuştu.
Antalya Manavgat'ta hasadı başladı! Osmanlı kayıtlarında bile bulunuyorYerel Haberler