Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul 10°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Ramazan pidesi tüketenler dikkat: Uzman isim uyardı

Diyetisyen Banu Arslansoyu, Ramazan ayında oruç tutarken sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaparak, bağışıklık sistemini güçlü tutacak öneriler paylaştı. Sahurda hangi yiyecekler tercih edilmeli? İftarda nelere dikkat etmek gerekir? İşte Ramazan’ı sağlıklı geçirmenin ipuçları.

Ramazan pidesi tüketenler dikkat: Uzman isim uyardı

Ramazan ayında değişen beslenme düzeni, bağışıklık sistemini doğrudan etkileyebilir. Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, oruç sırasında dengesiz beslenmenin mide yanması, kabızlık, baş ağrısı, unutkanlık ve dikkatsizlik gibi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor.

Özellikle diyabet, kalp, böbrek hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin, hamilelerin, emziren annelerin ve büyüme çağındaki çocukların oruç tutmadan önce doktorlarına danışmaları gerektiğini vurguluyor.

SAHURDA NE YEMELİ?

Sahur, gün boyu kan şekerini dengede tutmak ve susuzluk hissini önlemek için büyük önem taşıyor. Tuzlu ve yağlı yiyecekler, şarküteri ürünleri ve kızartmalardan kaçınılması gerektiğini belirten Dyt. Arslansoyu, şu besinlerin tercih edilmesini öneriyor:

  • Tam buğday veya çavdar ekmeği
  • Süt ve süt ürünleri (yoğurt, kefir, peynir)
  • Yumurta
  • Çiğ kuruyemişler (badem, ceviz, fındık)
  • Komposto ve taze mevsim meyveleri
  • Lif açısından zengin sebzeler

Bu besinler, tokluk süresini uzatarak gün içinde enerji kaybını minimuma indiriyor.

RAMAZAN PİDESİ TÜKETİMİNE DİKKAT

'Ramazan pidesini çok sıcak tüketmemeye özen gösterin' diyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, şunları ifade etti:

'İftarda aşırı miktarda sıcak ramazan pidesi yemek kan şekerini hızlı yükselteceğinden, daha küçük miktarlarda tüketilmelidir. Kan şekerinin hızlı yükselmesi organlarda hasara sebep olur. Uzun süre kan şekerinin yüksek gitmesi özellikle kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlar'
ramazan pidesi Oruç