Yandex
16 Mayıs 2025 Cuma
İstanbul 20°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Ramazanda ilgi arttı: 35 TL'ye satılıyor susuzluk gideriyor

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Gaziantep’te meyan şerbetine olan talep arttı. Kentte altı nesildir bu geleneği sürdüren Halil Gezer, iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetini üretmeye devam ederek dedesinden kalan mesleği yaşatıyor.

Ramazanda ilgi arttı: 35 TL'ye satılıyor susuzluk gideriyor

Osmanlı döneminden günümüze kadar önemini koruyan meyan şerbeti, Ramazan ayında yeniden ilgi görüyor. Susuzluğu gidermesi, sindirimi desteklemesi, böbreklere faydalı olması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi özellikleriyle iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

RAMAZAN'IN VAZGEÇİLMEZİ

Meyan şerbetinin Ramazan'da Gaziantep'in vazgeçilmez içeceği olduğunu ve iftarda meyanla oruç açmanın çok faydalı olduğunu belirten Halil Gezer, şunları söyledi:

'Meyan şerbeti, Ramazan'da Gaziantep'imizin vazgeçilmez bir içeceğidir. Nasıl su, ayran vb. içecekler vazgeçilmez ise meyan da aynı şekilde Ramazan'ın vazgeçilmezidir. Oruç meyan şerbetiyle açıldığı zaman mideyi rahatlatır ve bağırsakları daha iyi çalıştırır. Diğer yandan böbrek taşlarına, idrar yollarına, mide hastalıklarına da birebir. Faydası saymakla bitmez'


Meyan şerbetinin yapım aşamasını anlatan Gezer, 'Sabah 4 gibi sahura kalktığımızda meyanı ıslatıyoruz. Camiye gidiyoruz camiden döndüğümüzde teknelere alıyoruz daha sonra sabah 9'a kadar savurarak onu devridaim ediyoruz. Aksi takdirde olmaz. Çok hummalı bir çalışma gerektiriyor. Biz çalışmalarımızı arttırdık. Müşterilerimiz de sağ olsun ilgi gösteriyor. Eskilerin hep bir özlemi var ama yeni nesil de geliyor' ifadelerini kullandı.

MEYANI BU SENE 35 TL'YE SATIYORUZ

Geçen seneki fiyatın üzerine sadece 10 TL zam yaptıklarını söyleyen Gezer, vatandaşların talebinden memnun olduğunu belirtti. Gezer, şunları söyledi:

'Geçen sene meyanın kökünü 30 TL'ye alıyorduk. Bu sene 120 TL oldu. İster istemez geçen sene 25 TL'ye sattığımız meyanı bu sene 35 TL'ye satıyoruz. Yine de sağ olsun müşterilerimiz, havalar soğuk olsa da talep ediyor, geliyor'

'BU LEZZETİ TATMADAN RAMAZAN GEÇMEZ'

ramazan ayının vazgeçilmez içeceği olan meyanı her severek tükettiklerini ve memnun kaldıklarını söyleyen Mehmet Kılınç isimli vatandaş ise, "Meyan şerbeti geleneksel lezzetimizdir. Bu lezzeti tatmadan Ramazan geçmez. Onun için şehrin diğer ucundan buraya bu şerbeti almaya geldim. Genel olarak Ramazan'da tüketiyorum. Çok memnunum tadından" diye konuştu.

Kaynak: İHA
Ramazan Ayı meyan kökü