03 Mayıs 2024 Cuma
İstanbul 18°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Tarımsal Planlama Yönetmeliği’nde hayvancılık ve su ürünleri

Cengiz Çakır

Cengiz Çakır

Gazete Yazarı

A+ A-

Yönetmelikte, hayvansal üretim; “kalkınma planları, orta vadeli programlar ve Bakanlık stratejik planları dikkate alınarak iklim koşulları, arazi yapısı, işletme büyüklüğü, mevcut hayvan varlığı, kaba yem ihtiyacının karşılanma oranı, mera varlığı, su ihtiyacı, nüfus projeksiyonları ile iç ve dış talep verileri değerlendirilerek” planlanır. İşlemler, Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür denilmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşları ile bağlı ortakları, belediyeler ve il özel idarelerinin hayvansal üretime yönelik proje veya uygulamaları da bu Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.

HAYVANSAL ÜRETİM İZİNLERİ

Üretilebilecek en az ve en fazla ürün miktarı Kurul tarafından belirlenerek il müdürlüklerine bildirilerek kamuya ilan edilir. Kişisel gereksinmeler dışında kurulacak ticari ölçekteki yeni hayvancılık işletmeleri için izin alınır.

Bu konuda;

a) Sözleşmeli üretim, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yapılan işletmelere

b) Ana sözleşmesinde hayvancılık faaliyeti olan çiftçi örgütleri tarafından ortak yapılan üretimlere

c) Bakanlık ıslah programlarına kayıtlı veya soy kütüğüne üye damızlıkçı ve/veya (hastalıktan) ari işletmelere öncelik verilir.

SU ÜRÜNLERİNİN PLANLANMASI

Su ürünleri üretimi; “kalkınma planları, orta vadeli programlar ve Bakanlık stratejik planları dikkate alınarak; arz ve talep dengesi, üretim, ihracat, ithalat, avlanabilir stok durumu, nüfus projeksiyonları, bilimsel çalışmalar, çevresel değişkenler ve sosyo-ekonomik etkenler ile uluslararası yükümlülükler ve istatistiki veriler değerlendirilerek” planlanır. Su ürünleri üretiminin planlamasına ilişkin iş ve işlemler, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılır.

Üretim planlaması yapılacak ürün veya ürün grupları aşağıdaki kıstaslara göre belirlenir:

a) Su ürünleri yetiştiriciliğinde:

1) Bakanlıktan onaylı projelerin kapasitesi
2) Su ürünleri yetiştiriciliği bölgeleri ve üretime açılabilecek yeni alanlar
3) Bölgesel veya tür bazlı üretim miktarı
4) Arz ve talep durumu.
5) Dış ticaret verileri dikkate alınır.

b) Su ürünleri avcılığında:

1) Balıkçı gemilerinin sayısı, filoların bölgesel dağılımı ve kullanılan av araçlarının durumu
2) Avlanabilir miktar ve bölgesel balıkçılık uygulamaları
3) Ekolojik ve/veya ekonomik öneme sahip türlerin stok durumu
4) Ekosisteme zararlı türlerin stok durumu ve dağılımı
5) Uluslararası kuruluşlar ile bölgesel balıkçılık yönetim örgütlerinin kararları
6) Bilimsel, çevresel ve sosyo-ekonomik durum dikkate alınır.

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM İZİNLERİ

Yeni kurulacak olan yetiştiricilik işletmeleri ile mevcut işletmelerdeki proje değişiklik başvurular için Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliğine göre işlem yapılır.

Balıkçı gemisi yetkilileri tarafından yapılacak üretim izni başvuruları, Su Ürünleri Yönetmeliği kapsamında değerlendirilir.

İl/ilçe müdürlükleri tarafından, her üretim yılında tarım işletmelerinin kontrolü sağlanarak, Tarım Kanunu'nun 7’nci maddesine aykırı faaliyette bulunanlar saptanır, idari yaptırımların uygulanması için yerel mülki amire sunulur.

YAPTIRIMLAR

“Tarımsal üretimin planlanması, gıda güvencesi ve güvenliğinin temin edilmesi, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin tesis edilmesi için; Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce Bakanlıktan izin alınır. Bakanlık, arz ve talep miktarı ile yeterlilik derecesini dikkate alarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceği ile tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami üretim miktarlarını belirler.”

Bu fıkra hükümlerine aykırı faaliyette bulunanlardan;

a) aykırı faaliyette bulunduğu ilk kez tespit edilenler, bu madde hükümlerine uygun şekilde faaliyet göstermeleri için Bakanlık tarafından yazılı olarak uyarılır.

b) Bakanlık tarafından uyarılan ancak uyarı tarihinden itibaren 12 ay içerisinde bu maddeye uygun faaliyette bulunmayanlar, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmazlar.

c) Bu fıkranın (a) ve (b) bentlerine göre işlem tesis edilen ancak bir sonraki takvim yılında da aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilenlere, bu faaliyetten elde edilecek yıllık brüt hasılanın yüzde birinden beşine kadar idari para cezası verilir.

Çok yıllık üretim faaliyetlerinde yazılı uyarı ve destekten yararlandırmama işlemlerinin tesis edilmesine rağmen aykırı olarak üretime devam edenlere, her yıl için bu faaliyetten elde edilecek yıllık brüt hasılanın yüzde birinden beşine kadar idari para cezası verilir.

Üretim Hayvancılık