Veysel Bey’e dur diyen yok
AK Partili Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki... Son olarak 26 Mart'ta 11 belediye işçisinin işten çıkarılmasıyla HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş üyesi toplam 46 işçi Altındağ Belediyesi tarafından kapı önüne konuldu. Tiryaki’nin göreve getirilmesiyle başlayan süreçte işinden edilen işçilerin sayısı bini buldu. İşçilerin sendikasıyla beraber belediye önündeki direniş çadırında mücadelesi sürüyor. Belediye Başkanı Tiryaki ise skandal üstüne skandala imza atıyor.
***
Tiryaki’nin son birkaç ayda imza attığı emek düşmanı skandallar şöyle:
1) Nisan ayının başında önce, işçilerin çadırına saldırdı. Ardından Hizmet İş Ankara 2 Nolu şube Başkanı Recep Dere'yi yumrukladı.
2) Bolu’da kendi yazlığı için belediye işçilerini çalıştırdığı ortaya çıktı.
3) Şimdi de bir memuru makamında 45 dakika boyunca darp ettiği iddiası… Geçmiş dönem Basın Yayın Müdürü Muhammet Sadık Erdoğan, Tiryaki gelince görevden alınarak Ankara Üniversitesi’ne gönderildi. 1 Mayıs’ta görevlendirme süresi dolunca, Tiryaki’den randevu aldı. Gittiğinde, makam odasında 45 dakika boyunca şiddete maruz kaldı. Erdoğan, darp raporu alıp emniyete başvurdu, ardından Tiryaki ve yardımcıları ifade vermek üzere adliyeye çağrıldığı öğrenildi. Yasal süreci takip ediyoruz.
***
İşin daha da vahim tarafı; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan’ın adeta kamu gücünün bu biçim istismarını meşrulaştıracak desteği Tiryaki’ye vermekten geri durmamasına üzülerek şahit olduk.
***
Emeğin kıymeti kamu gücünü elinde bulunduranlar tarafından bu halde olunca, kamuda yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde de olması gereken ilerleme sağlanmadı. Geçen hafta hükümet ve işçi temsilcileri bir araya geldi. İşçi kesimi yaklaşık 2 ay önce Çalışma Bakanlığı’na tekliflerini iletmişti; ancak hükümet kesiminden bu görüşmede de teklif gelmedi. Bu hafta işveren tarafının çalışmalarının ardından teklifin iletilmesi bekleniyor. Haziran kapıda! TÜRK-İŞ bir sonraki toplantıda da teklifle gelinmezse; tekrar bir araya gelmeyeceklerini duyurdu. Bununla beraber, 27 Şubat'ta başlayan süreçte sendikalar örgütlü oldukları iş yerlerinin ara bulucu safhasında. Ara buluculuk safhasının 15 günlük süresi var. 6 gün de uzatma yetkileri bulunuyor. Sonuç çıkmazsa grev kararı alınmak zorunda. Temmuz sonuna kadar süre var.
***
Görülen o ki hükümet, ekonomik kriz karşısında ücretlilere yalnızca belirsizlik; güce ise destek sunuyor. İşçi konfederasyonlarının birliğe ve kararlı duruşa her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.