Bahri Doğukan Şahin

bahridogukansahin@gmail.com

Son Yazıları

Bütün Zafer Şarkıları - Pindaros

Bugünkü yolculuğumuz yine Yunanistan’ın antik devrine. İnceleme yalnızca kitap üzerine değil, Antik Yunan şiirine genel bir bakıştır. Başlayalım o halde.

Yazının Devamı

Sandman 3: Düş Ülke - Neil Gaiman

Neil Gaiman’ın hayal gücünün zirvesi olarak görülen ve yazılmış en iyi çizgi romanlar arasında gösterilen Sandman serisinin 3. cildi “Düş Ülke”, ilk 2 ciltten daha farklı bir yerde konumlanıyor. İlk cilt Prelüdler ve Noktürnler’de uzun zaman hapsedilen düşler diyarının lordu Sandman’in kurtuluşu ve normal hayatına dönme çabalarını okuyorduk. İkinci cilt Bebek Evi’nde ise yan hikâyelerle birlikte anlatılan ve finalde bütünlüğe varan bir hikâye kurgusuyla karşılaşmıştık. Rose Walker’ın kardeşini bulma macerasına, seri katiller ve antik çağlardan kalan bir hikâye de eşlik etmişti.

Yazının Devamı

Köleler Adası - Pierre de Marivaux

Yazının Devamı

Lapa Lapa Kelebek Yağıyordu - Charles Darwin

1858’de ön çalışmalarını tamamlamayıp 1859’da yayımladığı “Türlerin Kökeni” adlı kitabıyla bilim dünyasında âdeta bir devrime imza atan Charles Darwin, 1809’da İngiltere’de doğdu. Edinburgh Üniversite’sinde tıp öğrenimi, Cambridge Üniversitesi’nde ise teoloji öğrenimi gören Darwin, ilgi alanını canlılara çevirdi ve türlerin kökenine dair araştırmalarda bulundu. “Doğal seçilim yoluyla evrim” kuramıyla evrim düşüncesini sağlam temeller üzerine oturttu ve biyoloji bilimini kökten değiştirdi.

Yazının Devamı

Soundtrack’leriyle Hatırlanan Bilimkurgu Filmleri

Sinemanın başlangıcından itibaren müzik oldukça önemli bir etken olagelmiştir. İyi bir sinema eserinin hafızada kalmasının başlıca sebeplerinden biri kuşkusuz başarılı soundtrackler’e sahip olmasıdır. Bu durum sinemanın her türünde olduğu gibi bilimkurgu için de geçerlidir. Hatta diğer türlere oranla müziğin bilimkurgu sinemasında daha fazla öneme sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Yazının Devamı

Cymbeline - William Shakespeare

“İktidarmış, bilgelikmiş, bedenmiş, Toprağa dönüşür, geçer gider hepsi.” - William Shakespeare

Yazının Devamı

Bir Efes Masalı - Efesli Ksenophon

Bu incelemede Antik Yunan döneminde kaleme alınmış olan Bir Efes Masalı adlı kitabın incelemesine ek olarak, dönemin edebiyat geleneğine, yazarın hayatına, esin kaynaklarına ve işlediği temalara dair bilgilere de yer verilmiştir. Merak ettiğiniz başlıklara yönelebilirsiniz. Vakit ayıracak olanlara şimdiden teşekkür ederim.

Yazının Devamı

Mısır’dan Çıkış ve Kenan Fetihleri

Hristiyan İlahiyatı üzerine uzman olan Marc Madrigal, Tevrat ve İncil üzerine yaptığı araştırmaları öncesinde internet üzerinde yayımlarken daha sonra kitaplaştırdı. “Mısır’dan Çıkış ve Kenan Fetihleri” de bu dizi kapsamında yayımlanan kitaplardan biri. Tarih ve Arkeoloji Serisi adı altında yayımlanan kitaplardan bir diğeri ise "Tevrat Döneminde Günlük Yaşam".

Yazının Devamı

MitolojininSanataYansıması:Theseusve Kentauromakhi

1950 yılında İstanbul'da doğan Elif Tul Tulunay, üniversiteyi İstanbul Üniversitesi Prehistorya ve Arkeoloji bölümünde okudu. Doktorasını Almanya'da Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi'nde tamamlayan Tulunay, 1981'de İstanbul Üniversitesi'ne doktor öğretim üyesi olarak döndü. Ardından doçent ve profesörlüğe yükselen akademisyen, 2015 yılından emekli olduğu yıla kadar aynı üniversitede Klâsik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı görevini üstlendi.

Yazının Devamı

Roma Tiyatro Geleneğinden Kısa Bir Komedya:Esirler

Romalı Komedya yazarı Titus Maccius Plautus'un hayatına, tiyatro dünyasındaki yerine, kimlerden etkilendiğine ve kimleri etkilediğine değinmeye çalışacağım. Son olarak eserlerinden, Türkiye'deki çeviri geçmişinden ve Esirler oyunundan bahsedeceğim. Başlayalım.

Yazının Devamı

17.Yüzyıl'da Gotik Polisiye Matmazel de Scudery

Tam adı Ernst Theodor Amadeus Hoffman olan yazar, 1776’da doğdu. Müzisyen kimliğiyle de tanıdığımız Hoffmann, Bamberg Tiyatrosu’nda orkestra şefi ve besteci görevlerini üstlendi. Öyküleri, novellaları ve romanlarıyla başarılı bir yazarlık geçmişi olan Hoffmann’ın Edgar Allan Poe öncesinde yaşamış olması da ayrıca ilgi çekicidir. Kaleme aldığı kimi öykülerinde gotik bir atmosfer oluşturan yazarın Poe ve H. P. Lovecraft gibi gotik edebiyatın ünlü isimlerine ilham kaynağı olduğunu söyleyebiliriz.

Yazının Devamı

Doğu Edebiyatına Batı Dokunuşu: Turankızı

Yazının Devamı

Yapay Zeka'ya karşı gelmek: İkinci İnsanlık

1963’te Sarzana kentinde doğan Luigi Ballerini doktor ve psikanalist mesleklerine ek olarak yazarlığı da aktif olarak sürdürüyor. Aynı zamanda çeşitli gazete ve dergilerde de yazılar yazmaya devam ediyor. Çocuklara ve gençlere seminerler de düzenleyen yazar yoğun bir iş hayatına sahip olduğunu ifade ediyor. Ülkesinde pek çok ödülün sahibi olan İtalyan yazarın kitapları Türkçede de yayımlanmaya devam ediyor. Günışığı Kitaplığı ve alt markası olan ON8 Kitap aracılığıyla çıkan çeşitli konulardaki kitapları okurlarla buluşuyor.

Yazının Devamı

Troya Savaşı'nın Büyük Kahramanı: Aias

Euripides ve Aiskhylos'la birlikte Antik Yunan'ın en büyük 3 tragedya yazarından biri olarak bildiğimiz Sophokles, M.Ö. 495-406 yılları arasında yaşamıştır. Atina'nın en parlak dönemlerinde yaşayan Sophokles'in hayatı boyunca 123 oyun yazdığı söylense de, bunlardan yalnızca 7 tanesi günümüze dek sapasağlam ulaşabildi.

Tragedya sanatına getirdiği yeniliklerle adından söz ettiren Sophokles, katıldığı hemen her yarışmada dereceye girmiş ve oyunları halk arasında oldukça popüler bir hale gelmiştir. Buna rağmen Sophokles, Euripides ve Aiskhylos'un aksine kendisini saray davetlerine çağıran kralların tekliflerini geri çevirmiş ve yönetici tabakayla ilişkilerini minimumda tutmuştur.

Yazının Devamı

Arthur Clarke Öyküleri: Tanrının Dokuz Milyar Adı

Bilimkurgunun 3 büyüğünden biri olan 1917 doğumlu Arthur Charles Clarke en çok Bir Uzay Destanı ve Rama serileri ile tanınsa da, kısa öyküleriyle de bu türde fark yaratmayı başarmış ve okurlar nezdinde kabul görmüştür. Sayısız başarılarından dolayı “Sir” unvanına da layık görülen Clarke, 2008 yılında aramızdan ayrılmıştır.

Yazının Devamı

Kurtlarla Koşan Kadınlar

Kutsal addedilen dinlerde kadının atası Havva / Eva olarak bilinir. Bir erkekle (Adem) birlikte olması sonucu insanlık oluşmuştur. Mitolojiye göre ise insanlar ilk olarak dört kol, dört bacak ve iki kafalı şekilde yaratılmıştır fakat zevklerine düşkün olduklarını gören Zeus, insanları cezalandırarak onları ayırmıştır. Bu sayede ortaya iki beden çıkmıştır; kadın ve erkek. İnsanlar, Zeus tarafından hayatları boyunca eşlerini bulmakla yükümlü bir hale getirilmişlerdir. Özetle birçok farklı dinde ve mitolojide birçok farklı şekilde anlatılır bu yaratılış hikâyesi. Bilimsel olarak ise kadınlar ve erkekler, yani insanlık milyonlarca yıl süren bir evrim sonucunda oluşmuştur. 21. yüzyılın dünyasında isteyen istediğine inanmakta özgürdür elbette fakat tüm bunlardan çıkarılması gereken en net sonuç kadın ve erkeğin her şartta, durumda, olayda, yerde ve zamanda eşit olduklarıdır ve dünya yok olana dek eşit olmaya devam edecekleridir.

Yazının Devamı