Kamil Erdoğdu

kamilerdogdu@hotmail.com

Son Yazıları

Sil baştan ihtiyacı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi son günlerde “röportaj hamlesine” girişti. Sayfaları kaplayan söyleşilerinde, daha doğrusu demeçlerinde kulüplere “hakemleri bir kenara bırakın, iki yıllık görev döneminizde bir tane yanlış işimizi söyleyin” dediğini aktardı.

Yaşananlara bakınca fıkra gibi bir açıklama olmuş. TFF Başkanı’nın bu ifadesini “Okulları bir kenara bırakın, maarifte bir tane yanlış işimizi söyleyin” diye de anlayarak o meşhur sözü hatırlayabiliriz. Hatta Büyükekşi için “Şecaat arz ederken merd-i kıbtî sirkatin söylemiş” diyebiliriz.

Yazının Devamı

Spor mu, futbol mu?

Lig ve kupada şampiyon olan Fenerbahçe Kadın Voleybol Takımı'nın bayrakları, İstanbul Boğazı'ndaki üç köprüye asıldı. Fenerbahçeli kadın voleybolcular Avrupa’da da finalin ucundan döndüler. Erkek voleybol takımı mütevazı bir bütçeyle ligde final oynadı.

Kadın voleybolu Türkiye’nin takım sporlarında tartışmasız en başarılı olduğu branş. Cumhuriyetin 100. yılında Milletler Ligi ve Avrupa şampiyonu olarak dünya 1 numarası olan A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın bayrağı da İstanbul Boğazı’ndaki köprülere asılmıştı. Kadın voleybolunda gözler olimpiyatlara çevrildi.

Yazının Devamı

Maratonlarda yüz binler koşuyor

Çin’in başkenti Beijing’de 14 Nisan’da düzenlenen yarı maraton “para ile spor” ilişkisini tekrar gündeme getirdi. Kenyalı koşucular Willy Mnangat ve Robert Keter ile Etiyopyalı Dejene Hailu Bikila'nın He Jie ile bitiş çizgisine yaklaşırken yavaşladığı ve Çinli atletin kendilerini geçtiği görüntüler, tartışmaya yol açmıştı.Daha sonra yarı maratonun organizatörü Çinli spor şirketi "Xstep", iddialar üzerine başlatılan soruşturmanın ardından yarışı birinci bitiren Çinli atletin yanı sıra yavaşlayarak onun kazanmasını sağladıkları iddia edilen 2'si Kenyalı, 1'i Etiyopyalı 3 atletin madalya ve derecelerinin geri alındığını duyurdu. Görüntülerde, Mnangat'ın eliyle He'ye öne geçmesini işaret ettiğine dair izlenim oluşurken, 3 Afrikalı atlet bitiş çizgisine kadar Çinli koşucunun arkasında kalmıştı. He, bir saniye farkla Afrikalı koşucuların önünde yarışı ilk sırada tamamlamıştı.Çin'de çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, durumu "utanç verici" olarak yorumladı. Afrikalı koşucuların Çinli atlet He'nin birinci olmasını sağladığı, dolayısıyla yarışta hile yapıldığı iddia edilmiş ve olayın soruşturulması talep edilmişti. Organizatör şirket, Afrikalı koşucuların Hi'nin "tavşan atleti" (tempocu atlet) olarak yarışa katıldığını iddia etse de koşucuların üzerinde bunu ifade eden ayırıcı bir işaret olmaması ve yarış kayıtlarında "tempocu" olarak anılmamaları, hile kuşkularını güçlendirmişti.

Bunun üzerine atletizm etkinliklerinin denetimini sıkılaştırmak ve atletizm yarışmalarında adil oyunu sürdürmek amacıyla Çin Atletizm Birliği (ÇAB), ulusal atletizm etkinliği disiplin yönetimi için yeni düzenlemeler yayınladı.Yol yarışı katılımcılarının sayısı mart ayından bu yana Çin genelinde yeni rekorlara ulaştı. Sadece 20 Nisan’da 50'den fazla maraton düzenlendi ve bu yarışlara yaklaşık 500 bin koşucu katıldı. Çin basınına göre gelişen koşu akımı nedeniyle daha fazla etkinliğin maraton çılgınlığını körüklemesi bekleniyor. Etkinlik organizatörleri fayda paketleriyle azami katılımı teşvik etmek için yarışırken, güvenli, adil ve düzenli bir rekabet ortamı sağlamak yol yarışlarının canlılığını ve tutkusunu korumanın anahtarı olarak görülüyor.Çim çapında mevcut yol yarışlarının çok sayıda seçeneği göz önüne alındığında, koşucular karar verirken "tatlı ikilemlerle" karşı karşıya kalıyor. Çin'in doğusundaki Shandong eyaletinde Qingdao Maratonuna yaklaşık 25 bin kişi katılırken, Dünya Atletizm Altın Etiket Yol Yarışlarından biri olan Shanghai Yarı Maratonu 21 Nisan'da 15 bin katılımcıyla gerçekleşti. JiangsueEyaletinde 24 Mart'ta düzenlenen Wuxi Maratonu, 260 binden fazla kişiyle rekor bir kayıt sayısına ulaştı. Bu yarışta He Jie, 2 saat 6 dakika 57 saniyelik derecesiyle erkekler ulusal maraton rekoru kırdı.

Yazının Devamı

Olimpiyatlar endişelerle yaklaşıyor

2024 Paris Olimpiyatları için geri sayım sürüyor. Olimpiyat meşalesi Olimpiyatların doğduğu yer olan Yunanistan’da yakıldı. Bu büyük organizasyon yaklaşırken Fransız hükümeti güvenliği sağlama konusunda ağır endişeler içinde. Paris 2024'ün baş organizatörü Tony Estanguet basın toplantısında, "Tüm enerjimiz ve elimizdeki tüm araçlar, bu çok güzel töreni başarıya ulaştırmak için kullanılıyor. Hepimiz biliyoruz ki, bu tür büyük bir etkinlikten önce her zaman birçok soru, birçok endişe var. Ülkemizin bu etkinliğe ev sahipliği yapması, dünyayı selamlaması ve aynı zamanda bu ülkenin neler yapmak üzere olduğunu göstermesi harika bir fırsattır” diye konuştu.

Organizatörlerin Paris Olimpiyatlarını Fransa için "büyük bir ulusal partiye" dönüştürme vaadinin ortasında, güvenliği sağlamanın zorluğu da büyük görünüyor. Potansiyel risklerin farkında olan Fransız hükümeti, hedeflerini küçültmek gibi zor bir karar aldı. Başlangıçta, açılış töreni için 600 bin kişinin pitoresk Seine Nehri boyunca sıralanması planlanıyordu. Ancak saldırı tehdidine ilişkin endişeler nedeniyle bu plan rafa kaldırıldı.

Yazının Devamı

Divan Başkanı’ndan beklentiler

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Yüksek Divan Kurulu'nun yeni başkanı 27 Nisan’da seçilecek. Divan Kurulu Başkanlığı üye sayıları artan, başta Fenerbahçe olmak üzere gündemleri her geçen gün yoğunlaşan kulüpler için son yıllarda önem kazandı. Üç ayda bir toplanan Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu raporların dinlendiği, üyelerin sosyal tesislerden yararlanma durumlarının konuşulduğu bir toplantı olmaktan kulübün siyasetinin tartışıldığı bir platforma dönüştü. Bu kurulun başkanlığı için Şekip Mosturoğlu, Sevil Becan ve Nihat Tokat olmak üzere üç aday var. Yüksek Divan Kurulu üyesi Paşa Göktaş paylaşımında yeni seçilecek başkandan beklentilerini aktarırken Mosturoğlu’na da desteğini dile getirdi. Bu desteğin başlıca nedeni olarak, “Bu görevi fazlasıyla hak eden bir mücadele geçmişine sahip bulunmaktadır. Kulüp için önemli fedakarlıklar göstermiştir. Önemli bir deneyim birikimine sahiptir” diyor.

Geçmiş dönemlerde, Türkiye Futbol Federasyonu - TFF yapılanmasında Fenerbahçe’nin de bir ağırlığı bulunduğu ifade edilen paylaşımda şu değerlendirmelere yer veriliyor:

Yazının Devamı

Sporda kadınlar zirvede

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı önceki gün Villeneuve d’Ascq LM’yi 106-73 yenerek üst üste ikinci defa Euroleague’de şampiyon oldu.

Fenerbahçe, 2006-2007 sezonundan itibaren Euroleague’de mücadele etmeye başladı ve 2017’ye kadar üst üste altı defa Dörtlü Final’de mücadele etti. Oynadığı üç finali kaybeden sarı-lacivertliler, 2020-2021 sezonunda üçüncü, 2021-2022 sezonunda ise finalde kaybederek ikinci oldu.

Yazının Devamı

Çin futbolunda temizlik kararlılığı

Çin sporunda başta futbol olmak üzere bazı branşlarda yeniden yapılanma adımları atılıyor. Çin Futbol Federasyonu (ÇFF), iç organizasyonunu daha verimli hale getirmeyi amaçlayan önemli bir yeniden yapılanma planının açıkladı ve geçen hafta önemli bir değişiklik başlattı.

ÇFF bünyesindeki bölüm sayısı 19'dan 14'e düşürüldü. Değişiklik yapılan veya birleştirilen bölümler arasında eski Stratejik Planlama Dairesi, Genç Erkekler Antrenman Dairesi, Üye Dernekleri Dairesi, Plaj Futbolu Dairesi ile Mekan ve Ekipman Dairesi yer alıyor. Yeniden yapılanma sürecinin bir parçası olarak derneğin genel sekreter yardımcıları da dahil olmak üzere tüm orta düzey yönetici pozisyonlarının, organizasyonel yeniden yapılandırmanın ardından ilave personel düzenlemeleri yapılıncaya kadar geçici olarak boşaltılacağı duyuruldu.

Yazının Devamı

Sporda güzellikler var

Spor güzelliklerin, çirkinliklerin, dostlukların, düşmanlıkların yaşandığı bir eylem. Bayram dolayısıyla sporun güzelliklerini hatırlayalım.

Altınboynuz Spor Kulübü ekibi, Sakarya'da 2016'da düzenlenen Türkiye Kürek Şampiyonası finalinde gerekli ekipmanı olmayan rakiplerine yardım ettiği için CIFP tarafından Sportif Davranış dalında büyük ödüle layık görüldü.

Yazının Devamı

Geçici çözüm çare değil

Çin’de Afrikalı bir futbolcu attığı gollerle “vatandaşlığa kabul”, bir başka ifadeyle “devşirme” tartışmalarını yeniden başlattı. Çin’de de bizim basketbol için kullandığımız “Yunan guard” benzeri “Afrikalı forvet” söylemi var.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden Oscar Maritu, geçen hafta Çin Süper Ligi'nin üçüncü turunda Cangzhou Mighty Lions Futbol Kulübü formasıyla son dakikalarda attığı golle takımının Shenzhen ile 2-2 berabere kalmasını sağladı ve bir puanı kurtardı. Beijing Youth Daily gazetesinin haberine göre, 24 yaşındaki forvet vatandaşlığa kabul edilme ve Çin milli futbol takımında oynama isteğini kulübe açıkça ifade etti. Oscar, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin A milli takım formasını giymedi ve 2018'den beri Çin'de ticaret yapıyor. 2020'den bu yana Çin Süper Ligi'nde 95 maça çıkan oyuncu, 23 gol ve 14 asistle katkıda bulundu. Hızı ve fiziksel avantajları onu takımının önemli bir silahı haline getirdi.

Yazının Devamı

Ligden çekilmek kolay değil

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 2 Nisan’da düzenlenen olağanüstü genel kurulunda yönetime dört konuda yetki verildi:

Uygun bir tarihe ertelenmemesi ve yabancı hakem atanmaması halinde 2023 Süper Kupa mücadelesine çıkmamak veya 2023 Süper Kupa maçına futbol U19 takımıyla katılmak.

Yazının Devamı

Çin futbolunda ceza yağdı

Eski Çin Futbol Federasyonu (CFA) başkanı Chen Xuyuan ve başkan yardımcısı Yu Hongchen de dahil olmak üzere dört yüksek profilli futbol yetkilisi, rüşvet alma suçundan sekiz yıldan ömür boyu hapis cezasına kadar hapis cezasına çarptırıldı.

Çin'in orta kesimindeki Hubei Eyaletinin Huangshi Orta Halk Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada, 68 yaşındaki Chen'in toplam 81 milyon yuan (11,23 milyon dolar) tutarında rüşvet kabul etmesi nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığın bildirdi. Ayrıca Chen, ömür boyu siyasi haklarından mahrum bırakıldı ve tüm kişisel varlıklarına el konuldu. Mahkeme, Chen'in 2010 ile 2023 yılları arasında Shanghai Uluslararası Liman Grubu Co Ltd'nin başkanı ve başkanı olarak pozisyonunun yanı sıra Çin Futbol Federasyonu içindeki görevlerini proje sözleşmeleri, yatırım operasyonları ve etkinliklerde çeşitli kurum ve kişilere yardım sağlamak amacıyla kötüye kullandığını tespit etti. Chen'in eylemleri özellikle ciddi bir rüşvet vakası olarak değerlendirildi.

Yazının Devamı

Futboldaki durumun özeti

Bir büyük kulübün ligden çekilmeyi gündeme getirmesi, ortaya dökülen görüntüler derken futbol dışında her şey konuşuluyor. Bazı yöneticiler de görüntülerde işlenen suçu değil, görüntünün ifşa edilmesini konuşuyor. Adana Demirspor’un eski başkanı Murat Sancak’ın paylaşımları bir dönemin en iyi özeti oldu. Yaşananların yakın tanığının yazdıklarını hatırlayalım: “Gelin hikayenin başına gidelim…… Hikaye yıllardır dövünen, çaresiz kalan, sonunda ya bu sevdadan vazgeçen, kovulan ya da istifa eden futbol insanlarının dertlerinin bu kadar ayyuka çıktığı zaman fark edildi…. Aslında ağlarını yıllar önce örmeye başlamışlardı. Hakemler üzerinden menfaat sağlamaya çalışan çıkarcılar, İLMEK İLMEK ördü… Önce kendilerine hizmet ve İTAAT edecek zayıf karakterli hakemleri, hakemlikte gelecek vaat ederek kendilerine bağladılar.” Sancak, “Hikayenin sonunda ne mi oldu” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Tam bir kaos. Hakemlerden başlayalım. Yıprandılar, hem de çok… Kamuoyunda güvenilmez bir hale geldiler… Gruplaşma daha da derinleşti. MHK'lar sisteme ayak uydurup, görmezden gelip çıkarcı ağabeylerin istediği gibi davranıp 1-2 yıl kalmayı başardılar. Sonra da güzel bir kadroya yerleştiler. Bu arada ufak tefek sağlık problemi yaşadılar "OMURGALARINDAN" ağır hasar aldılar! ANTRENÖRLER kovulan istifa eden vb. değişim neredeyse 3 ayda bire indi. KULÜP BAŞKANLARI. İtibarları zedelendi, maddi kayıpları oldu, huzurları kaçtı, ne döndüğünü anlayana kadar görevden ayrıldılar veya seçimle gönderildiler. Dönen dolapları anlayanlar, isyan edenler oldu ama bu sistemin içinde olan kulüp başkanları, onları yalnızlaştırdı. Sonunda pes ettiler…. Hakemler üzerinde önce menfaat, beklenti oluşturarak olmaz ise korku ve baskı yaratarak onları etki altına aldılar maalesef. İTAAT edenler ödüllendirildi... Kurs, mihmandarlık, eğitimlerle parlattılar hamilerini. Yetiştirdikleri elemanlarının kritik görevlere verilmesini sağladılar. Sistem için vazgeçilmez hale getirdiler bu tetikçilerini… Bunun için yurtdışı bağlantılarından da destek aldılar… ALLAH ALLAH yine tanıdık geldi değil mi yöntemleri? Örnek isteyen baksın VAR'da şu andaki en etkili isme… Bu adam nasıl VAR'da bu kadar yetkili hale geldi. Hikâyenin başına baksın, bu kurslara nasıl gitmiş, ona baksın. Ortalığı ayağa kaldıran maçlarda VAR odasında kim varmış ona baksın. Bu maçlarda hakeme başka görüntü gösteren VAR hakemi ve gözlemci kimmiş ona baksın. Sağlık raporlarına baksın, sonra da kahvaltı fotoğraflarına baksınlar… Daha da anlamayan zaten okumasın bu yazılan çizilenleri… Yurt dışı bağlantıları mı? Yuh artık bunu nasıl yaptılar? TFF'nin harcırahları ödenekleri ve özel görevlendirilen mihmandarlar sağ olsun… Bizim paralarımızla yapıldı… Biz de mi ortak olduk şimdi? Şimdi sıkı durun… Hadi hakemleri böyle işlediler kullandılar, ya TFF içindeki bazı kritik profesyonelleri nasıl ortak ettiler? Yuh artık bu kadar da olmaz değil mi? Hakemler için kritik kadroları sayalım. Hakem işleri müdürlüğü ve VAR sorumlusu. Ortalık yangın yerine dönmeden önce bu kadroda veya kadrolarda kimler vardı? Bir bakın. Vukuatlarına bakın… Şimdi neredeler ona bakın… Sonra hikayenin başını bir daha okuyun… Biter mi? Bitmezler ve doymazlar bunlar. TFF'de üst düzey bir profesyonel desteğini almadan olur mu? Ya bir MHK başkanını adım adım takip ettiren üst düzey profesyonel olduğunu duyduk… Olmaz dedik ama olmuş, meğer doğruymuş ve fazlası varmış… Olmaz demeyin… Hem de yardımcısına yaptırıyor. MHK başkanı her ikisini de suçüstü yapınca nasıl tutuştukları İzmir'den duyuldu…. Medya bağlantısı mı? Spor yazarları mı? Duyan oldu mu? NAMUSUYLA HAKKIYLA YAPAN ÜSTATLARA ŞAPKA ÇIKARILIR… Ya diğerleri…. Çocuğuna, vukuatlarıyla meşhur bir hakemden burs alan mı ararsın, halı saha maçlarıyla birbirleriyle ilişki kurup tüyo alan mı ararsın, ayıptır söylemesi aşna fişne işlerinde iş birliği yapan, yok artık dedirten mi ararsın, ne siz duyun ne de ortaya çıksın… Biz de tiyatroyu seyredelim. EEE güzel medya tamam, TFF kadroları tamam, göbekten bağlanmış itaatkâr hakemler tamam, UEFA FIFA bağlantısı tamam, artık gelsin istediğin senaryoyu oynat… BİZ DE TİYATROYU SEYREDELİM… Gel de inan değil mi insani hata…. Ya da şöyle düşün… Tamam herkes hata yapar ama iş başa gelince her şey değişir… ÖYLE Mİ Yok öyle değil. Dışarda her haltı ye… Sonra sahada sana güvenmemi bekle öyle mi? Ben sana da, senin ipini elinde tutana da güvenmem arkadaş… İnanmak isteyen inansın… Bu arada bazı spor yazarcıkları var ya hani o çıkarcılar… Nasıl mı etki ediyor tiyatroya… Mesela ekipten birinin maçı var değil mi ve maçta da kritik pozisyonlar oldu... Maçtan sonra hemen bu yazarcık aranır. Replikleri verilir… Akşam bir güzel işlenir. Ne tesadüf ki hakem arkadaş ya haklıdır pozisyonda ya da "insani bir hata" yapmıştır. AKLANDI BU DEVRAN BÖYLE DEVAM ETMEZ, ETMEYECEK DE! BİR BABAYİĞİT ÇIKAR YERLE YEKSAN EDER, TEKRAR İNŞA EDER.” Biz de penaltı mıydı, değil miydi diye tartışmaya devam mı edeceğiz?

Yazının Devamı

Trabzonluları kandırıyorlar

Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında 1970’lerin ikinci yarısından itibaren başlayan çekişmenin kırılma noktalarından biri 5 Mayıs 1996’daki maç oldu. Trabzonspor 1-0 öne geçtiği ve üstün oynamadığı maçı 2-1 kaybederken şampiyonluğu da Fenerbahçe’ye kaptırmıştı.

Yıllar sonra Hami Mandıralı’ya o maçı hatırlattığımızda “Allah o gün o maçı kazanmamızı istemedi” demişti. Trabzonspor o maçtan bir hafta önce de sahasında Vanspor’a onlarca gol kaçırdığı maçta 1-0 yenilmişti. Sonucun futbol cilvesi olduğunu düşünen Trabzonlular o sezonu konuşurken bu maça özel bir bölüm açarlar.

Yazının Devamı

Sorumlu listesi uzun

Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşananlar aslında uzun yıllardır beslenen nefret ortamının geldiği noktayı gösteriyor. Ne yazık ki bunun düzeleceğini söyleyebilmek de en azından şimdilik mümkün değil.

Mesela Fenerbahçe’nin önceki başkanı Aziz Yıldırım’ın dediği gibi 4 Nisan 2015’te Rize dönüşü Trabzon’da yaşanan “kurşunlama olayını” çözmeden “yeni felaketlerin” önlenmesi çok zor.

Yazının Devamı

Masa tenisinde Şahin Gözü

Masa tenisinde Çinli sporcuların hakimiyeti yıllardır değişmeyen bir durum. Geçmişte Çinli sporcuların üstünlüğüne son verebilmek amacıyla başta masa tenisi topunun büyütülmesi olmak üzere “reform” adı altında bazı değişikliklere gidilmişti. Ancak uluslararası turnuvalarda yarı finaller ve finaller farklı ülkelerin formalarını giyseler de Çin asıllı sporcular arasında oynanmaya devam ediyor.

Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) yönetim kurulunun düzenlenen son zirvesinde alınan karara göre, futboldaki Video Yardımcı Hakem Sistemi (VAR) gibi Şahin Gözü teknolojisi Katar'ın Doha kentinde düzenlenecek 2025 Dünya Masa Tenisi Şampiyonası Finalleri'nde resmi olarak uygulanacak.

Yazının Devamı

TFF ne bekliyor?

Hani bir söz var; “Şu okullar olmazsa maarifi ne güzel idare ederdim” diye. Hep birilerine yakıştırılır. Osmanlı’nın son maarif nazırlarından biri olduğu da söylenir, Cumhuriyet döneminin ilk bakanlarından biri olduğu da. Tembelliği, kaytarmacılığı, beceriksizliği anlatmak için kullanılan bir ifadedir. Özellikle işini gücünü iyi yapmayanlar için söylenir.

Mesela 8 Mart’ta kadınlar yürüyüş mü yapacak, İstiklal Caddesi’ne girişleri yasaklarsın veya maçta gerilim mi bekleniyor, deplasman taraftarını stada sokmazsın. Bu hafta sonu oynanacak Trabzonspor-Fenerbahçe maçı için alınan karar gibi.

Yazının Devamı