Yandex
26 Mart 2025 Çarşamba
İstanbul 15°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Adana mutfağı UNESCO listesine mi girecek?

Adana mutfağının UNESCO listesine girmesi için çalışma başlatıldı. Adana Valiliği, Adana'nın "Yaratıcı Şehirler Ağı"na aday olması için çalışma başlattı.

Adana mutfağı UNESCO listesine mi girecek?
A+ A-

Türk mutfağının en özgün illerinden biri olan Adana, dünya çapında tanıtılmayı bekliyor.

Adana'nın UNESCO'nun gastronomi alanındaki "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilmesi için başlatılan çalışma kapsamında toplantı düzenlendi.

Valiliğin açıklamasına göre, kentin "Yaratıcı Şehirler Ağı"na aday olma sürecine yönelik bir restoranda değerlendirme ve koordinasyon toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan Vali Yavuz Selim Köşger, kentin gastronomi potansiyelinin dünya çapında tanıtılması gerektiğini kaydetti.

'ADANA 24 SAAT YAŞAYAN BİR ŞEHİR'

Köşger, Adana'da gastronomi turizminin yıl boyunca devam ettiğini belirterek, "Adana 24 saat yaşayan, her saatine özgü yeme ve içme imkanı olan bir şehir. Bu çok önemli bir özellik." ifadesini kullandı.

Köşgwe, kentin 500'den fazla lezzetiyle küresel cazibe merkezi haline gelebileceğini ifade etti.

"Adana'nın turizmle ilgili stratejisinin gastronomi üzerinden yürütülmesi gerektiği doğru bir tespit. Bu kentin turizmdeki lokomotifinin lezzet olması lazım. Henüz gastronomi şehri olmamamıza rağmen dünyanın her tarafından lezzet için Adana'ya seyahat edenler olduğuna göre bu doğru bir stratejidir. Burada yanan bir ateş var ve bizim bunu canlandırmamız lazım."

'DOSYA PARİS'E GÖNDERİLMEDİ'

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da kentin UNESCO'nun gastronomi alanındaki "Yaratıcı Şehirler Ağı"na adaylık sürecine ilişkin şunları kaydetti:

"Tarih, ticaret, sanayi kenti Adana'nın esas lokomotifi elbette gastronomi olmalıydı. Göreve gelir gelmez UNESCO nezdinde gastronomi şehri olma konusunda girişimde bulunduk ve hemen bir dosya hazırladık. Dosyamız uluslararası listeye alındı ve Paris'e gitti ama ne yazık ki dahil edilen şehirler arasına giremedik. Vazgeçmedik, bir daha çalıştık ve dosyamızı yeniden hazırladık. Dosyamız uluslararası listeye alınmasına rağmen bu kez Paris'e gönderilmedi. Şimdi yeniden bir çalışma yapıyoruz."

Kaynak: AA
Adana Türk Mutfağı Gastronomi UNESCO