Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul 10°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Etin ömrünü uzatan 5 altın kural! İşte Kurban etini uzun süre saklamanın püf noktaları!

Kurban Bayramı’nda etlerin tazeliğini korumak için buzdolabı kullanımı hayati önem taşıyor. Yanlış saklama yöntemleri, hem lezzeti hem sağlığı riske atabilir.

Etin ömrünü uzatan 5 altın kural! İşte Kurban etini uzun süre saklamanın püf noktaları!

Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte evlerde kesilen etlerin saklanması gündeme geldi. Uzmanlar, bayram boyunca yoğun et tüketiminin gıda zehirlenmelerine yol açmaması için doğru saklama koşullarının önemini vurguluyor. Buzdolabı kullanımında dikkat edilmesi gereken püf noktalar, etin hem tazeliğini koruması hem de hijyen açısından güvenli kalması için kritik rol oynuyor. Peki, kurban eti nasıl saklanmalı? İşte uzmanların önerdiği altın kurallar…

ETİ HEMEN BUZDOLABINA KOYMAYIN

Kesimden hemen sonra etin buzdolabına konması önerilmez. Etin kendi sıcaklığını dışarı atması için en az 5-6 saat serin ve gölge bir yerde dinlendirilmesi gerekir. Bu, etin sertleşmesini ve kokmasını önler.

Etin ömrünü uzatan 5 altın kural! İşte Kurban etini uzun süre saklamanın püf noktaları! - Resim : 1

PARÇALARA AYIRIP PORSİYONLAYIN

Etler büyük parçalar halinde değil, yemeklik porsiyonlara bölünerek saklanmalı. Bu sayede her kullanımda tüm et çıkarılmaz ve bozulma riski azalır.

BUZLUK VE DERİN DONDURUCU SEÇİMİ

Günlük tüketilecek etler buzdolabının +4°C olan soğutucu kısmında 2-3 gün saklanabilirken, uzun süreli muhafaza için derin dondurucuda -18°C’de aylarca tazeliğini koruyabilir.

Etin ömrünü uzatan 5 altın kural! İşte Kurban etini uzun süre saklamanın püf noktaları! - Resim : 2

CAM YA DA GIDA DOSTU POŞETLER TERCİH EDİLMELİ

Et saklarken plastik poşet ya da gazete kâğıdı kullanmak sağlık açısından risklidir. Gıda saklamaya uygun, hava almayan özel buzdolabı poşetleri veya cam kaplar kullanılmalıdır.

DONMUŞ ETİ ASLA ODA ISISINDA ÇÖZMEYİN

Donmuş etleri çözmek için buzdolabının alt rafı tercih edilmeli. Oda sıcaklığında çözdürme, bakteri üremesine yol açabilir ve gıda zehirlenmesi riskini artırabilir.

Kurban kurbanlık