Ramazan'da tokluk nasıl artırılır? Uzman isim o besinleri sıraladı
Ramazan ayında uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacak besinler hakkında önerilerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Edanur Usta, protein ağırlıklı beslenilmesini önerdi. İşte uzman isime göre Ramazan ayında doğru beslenme yöntemleri.
İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Edanur Usta, Ramazan ayında uzun süre tok kalmak ve sağlıklı beslenmek için önerilerde bulundu.
Orucun birey üzerinde olumlu etkilerinin olabileceğine değinen Uzm. Dyt. Usta şunları söyledi:
'Dünya Sağlık Örgütü, orucun sağlığımız üzerinde olumlu etkileri olabileceğine, ruh sağlığımızı ve refahımızı artırabileceğine, ruh halimizi iyileştirebileceğine, stresi, kaygıyı ve depresyonu hafifletmeye yardımcı olabileceğine dair kanıtlar olduğunu söylemektedir. Ramazan orucunun bu faydaları da göz önünde bulundurulduğunda odağımız hiç acıkmamak, susamamak olmak yerine dengeli beslenerek bu ayı maksimum verimde geçirmek üzerine olmalıdır'
'PROTEİN AĞIRLIKLI SAHUR'
Bilindiği üzere Ramazan ayında iftar ve sahur saatleri ile yeme ihtiyacımızı karşıladığımızı söyleyen Uzm. Dyt. Usta, "Bu döngüde alınması gereken öğün sayısı kişiye özgüdür. Ancak örnek olarak iftardan iki saat sonra bir ara öğün ve kahvaltı öğününe benzer proteinden zengin bir sahur yapılması, enerji gereksinimlerinizi karşılayabilmek için yeterli olabilir" dedi.
RAMAZAN'DA TOK TUTAN BESİNLER NELER?
Ramazan ayında tokluğu artıran besinlerden bahseden Uzm. Dyt. Usta, şu bilgileri paylaştı:
'Ramazanda tokluğu artıran besinlere bakıldığında, özellikle protein içeren yumurta, peynir gibi gıdalar, kuruyemiş, zeytin, zeytinyağı, avokado gibi yağ kaynakları ve liften zengin yeşil yapraklı sebzeler örnek gösterilebilir. Sahurda proteinden zengin bir kahvaltı yapmanız tokluk sürenizi uzatacaktır. Sahurda özellikle tuz içeriği yüksek zeytin, peynir, salamura ürünler, tütsülenmiş ürünlerden kaçınmak susuzluğu artırmamak adına önemlidir. Bu noktada tuz içeriği daha düşük zeytin ve peynirler tercih edilmelidir.'
RAMAZAN AYINDA NASIL SAĞLIKLI BESLENİLİR?
Uzm. Dyt. Usta, son olarak Ramazan'da dikkat edilmesi gereken beslenme davranışlarını ise şu şekilde sıraladı:
'İftar ve sahur arasında en az 10-12 bardak su tüketin. Kahve, çay gibi kafein içeren içeceklerin fazla tüketiminin idrar atımını kolaylaştırdığı, bu sebeple içilen su miktarının arttırılması gerektiği unutulmamalıdır. Uzun süren açlık sonrası hazımsızlık sorunu yaşamamak için iftar ve sahurda sebze tüketmeye çalışın. Yüksek yağ ve şeker içeren besinlerden, kızartılmış ve işlenmiş besinlerden uzak durun. Yemeklerinizi iyi çiğneyin ve yavaş yiyin. Sebzeler, meyveler, tam tahıllı ürünler gibi liften zengin karbonhidratları, yumurta, et, tavuk, balık gibi proteinleri ve zeytin, zeytinyağı, sert kabuklu meyveler (kuruyemişleri) gibi yağ kaynaklarını tüketin. Tatlı tüketiminizi sınırlandırın, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Kızartma metodu yerine buharda, fırında gibi yöntemlerle pişirilmiş yemekleri tercih edin. İçeriğinde yüksek oranda tuz bulunan yiyeceklerden (işlenmiş, tütsülenmiş ürünler, tuzlu zeytin ve turşular, atıştırmalık yiyecekler, tuzlu peynirler, soslar (mayonez, hardal, ketçap gibi) uzak durun. Bu besinler gün içinde daha fazla susuzluk yaşamanıza neden olabilir. Gün içinde hareketin azalması sebebiyle iftardan 1.5-2 saat sonra yürüyüş veya sevdiğiniz farklı bir egzersizi yapmaya özen gösterin.'
Sahurda ne yenir? İşte yanıtıHayatın İçinden
Oruç tutarken ağzınız mı kokuyor? O hastalığın belirtisi olabilir!Sağlık