Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Yunan tatlıları listesi ortalığı karıştırdı: Baklava, revani, lokma...

Dünya mutfaklarından öne çıkan lezzetleri paylaşan Taste Atlas, son olarak 'Yunan mutfağı tatlıları' listesini yayımladı. Listede yer alan tatlıların çoğunun Türk mutfağına ait olduğu görüldü.

Yunan tatlıları listesi ortalığı karıştırdı: Baklava, revani, lokma...

Taste Atlas, "Yunan tatlılarını keşfedin" başlıklı bir içerik yayınladı. Hazırlanan görselde 20, içerik yazısında 46 tatlıya yer verilirken; bu lezzetlerin çoğunun Türklere ait olması dikkatlerden kaçmadı. Listede; baklava, helva, lokma, revani, Galaktoboureko adıyla Laz böreği, Rizogalo adıyla sütlaç, İzmir'in Seferihisar ilçesine özgü Samsades tatlısı bulunuyor.

BAKLAVA TÜRKİYE ADINA TESCİLLİ

Listeye eklenen baklava, Osmanlı saray mutfağının en bilinen tatlısıdır. 17. yüzyıldan itibaren ramazan ayında yeniçerilere “Baklava Alayı” adıyla dağıtıldığı tarihi kaynaklarda yer alır. UNESCO tarafından Türkiye adına tescillenen baklava, dünya çapında Türk mutfağı ile özdeşleşmiştir.

Listede yer alan helva ve sütlaç da Türk mutfağının köklü tatlıları arasında bulunuyor. Osmanlı’dan Balkanlar’a yayılan helva, dini törenlerin ve özel günlerin vazgeçilmezidir. “Rizogalo” adıyla gösterilen sütlaç ise Osmanlı mutfağında “sütlü aş” olarak bilinir.

ANADOLU’DAN YUNANİSTAN’A GEÇEN TATLILAR

Revani, baklava, lokma, helva ve sütlaç dışında listede yer alan şerbetli ve hamurlu birçok tatlının kökeni de Anadolu mutfağına dayanmaktadır. Bu tatlılar, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Balkanlar’a yayılmış ve zamanla Yunanistan’da farklı adlarla anılmaya başlanmıştır.

Taste Atlas Tatlı Yunanistan baklava