Son Yazıları

23 Nisan çocukları bilinçlendirme günü olmalıdır

MUSTAFA İLKER YÜCEL

23 Nisan bayramınızı kutlarım.

Yazının Devamı

İmamoğlu'nun ABD ve AB'ye mesajları

Ramazan Bayramınızı kutlarım Ceyhan Hocam. Nasıl geçiyor bayram ziyaretleri, hangi konular konuşuluyor daha çok?

Ekonomi ve seçim sonuçları konuşuluyor.

Yazının Devamı

Hazine’den partilere para akıtılmasına son vermeli

Seçim günündeyiz. Seçimlerde Türkiye’nin sorunları ağırlaşıyor gibi... Kaynakları israf ediliyor. Çözüm perdelenmeye çalışılıyor. Bu mekanizmayla sistem seçim sürecinde kendini korumaya alıyor. Seçmenin alışkanlıklarını değiştirecek hamleler nasıl yapılmalı?

Tabi bu söylediğiniz yapılırken iki parti dayatması oluyor. Kimin kazandığı değil de kimin kaybettiği önemli hale geliyor. Seçmen partisinden ziyade ‘aman gelmesin’ diye düşündüğü kişi veya partiye karşı oy kullanma eğilimine sürükleniyor. CHP’li gazetecilere bakıyorsun ‘Dünyanın sonu! Sakın oyları bölmeyin!’ diyor. Ak Partili gazetecilere bakıyorsun ‘Dünyanın sonu! Sakın oyları bölmeyin!’ diyor. Halbuki bu iki partiye mahkum olmak büyük çaresizlik. Vatan Partisi’nin ortaya attığı çözümler bu gürültü sırasında duyulmuyor. Seçmen dayatılana boyun eğiyor genelde. Dolayısıyla seçimlerde tartışılması gereken en önemli nokta seçmenin tavrı. Oyum boşa gitmesin diye düşünür ama şu ana kadar verdiği tüm oylar boşa gitti.

Yazının Devamı

Mehmet Akif’i İslamcılar ve bazı solcular anlamadı

Yarın 18 Mart Çanakkale zaferimizin yıldönümü. Kutlayarak başlayalım dilerseniz.

Evet. Mazlum bir ulusun varını yoğunu ortaya koyarak yaptığı bir direniştir. Tarihin gördüğü en büyük vatan savunmalarından biridir. Eğer geçebilselerdi Çanakkale’den dünya tarihi bambaşka yazılacaktı. Rus çarlığına yardım ulaştıramadıkları için Rus devrimciler güç kazandılar ve devrim yapabildiler. Türk – Sovyet ittifakının temeli oldu bu savaş. Mustafa Kemal’de bu savaşta öne çıktı ve yetenekleri ortaya çıktı. Anti emperyalist mücadelemizde toprağa düşen tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum.

Yazının Devamı

Ramazan'da iyi ahlak yerine gösteriş!

MUSTAFA İLKER YÜCEL

12 Mart’ı konuşarak başlayalım dilerseniz. 1960’ta halk ordu birlikteliği çok kuvvetliyken 1971’de yani hepi topu 11 yıl sonra TSK halkı karşısına alan bir muhtıra yayınladı. Nasıl oldu bu?

Yazının Devamı

Öğretmenlerin doğru bulmadığı proje

- Aydınlık, ABD Büyükelçilik yetkililerinin kapı kapı gezerek Türk iş insanlarını ve firmalarını tehdit ettiğini ortaya çıkardı. ABD Büyükelçiliği, kamuoyunun bilgisine sunduğumuz tehdit ekibini siteden kaldırdı. Bu olayın hukuki ve siyasi yorumunu rica ederim öncelikle.

- Osmanlı Devleti’nin son yüzyılında değiliz. Cumhuriyet’in ilk 100 yılındayız.

Yazının Devamı

Ceyhan Mumcu ile tarihten güncele

-Hakimler ve Savcılar Kurulu, Danıştay’ın iade kararı verdiği hakim ve savcılardan 387’si hakkında inceleme kararı verdi. FETÖ’ye karşı mücadelede Yargı cephesinde bir uyum problemi mi var yoksa mücadeleyi aksatan veya yavaşlatan başka bir plan mı devrede sizce?

-Öncelikle şunu hatırlatmak isterim: Geçen haftalarda yaşadığımız Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi çelişmesi ilk değil. Daha önce de oldu. Sık sık karşılaşıyoruz. Bu konudaki İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu önerimin hukukçular tarafından değerlendirilmesini rica ederim. Sorunuza gelince: FETÖ’ye karşı mücadelede Yargı temizliği çok hızlı, ilk büyük tasfiye Danıştay’da yapıldı. Bizim Erkin Etike anlatmıştı. 15 Temmuz’dan hemen sonra bir İdare Mahkemesi Başkanının kelepçelenerek götürüldüğüne şahit olmuştu. Şunu hep akılda tutmamız lazım FETÖ’cüler hep çok fazla adam atılmasını istediler. Özellikle üst bürokratik görevlerde bulunmuş şahısların AİHM’ye başvurularını teşvik ediyorlar. Ne kadar çok dosya olursa o kadar iyi diye düşünüyorlar. Batı kamuoyuna da bakın bir silahlı terör örgütü olsak bu kadar dosya bu kadar kıdemli isim olur mu diye propaganda yapıyorlar. Aydınlık bu Danıştay meselesinde de soğukkanlı durarak, bilgiye dayanarak doğrusunu yapıyor. FETÖ bazen kendi adamlarını da ihbar ediyor buna dikkat etmek lazım. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan şahısların bilerek, isteyerek, örgütün amaçları doğrultusunda çok kişinin ismini verdiklerine de şahit olduk. İsimleri verilen isimler belki örgüt için önemli olmayan isimlerdir. Bazen önemli isimleri korumak için önemsiz isimleri harcayabilirler. Danıştay’ın elindeki dosyaları incelerken somut kanıtlara gerçekten dikkat etmek gerekir. Ankesörlü telefon içeriğinde neler var? Suç unsurları oluşuyor mu? İtiraflarda belirtilenler neler? Günahsız insanlara ceza vermemek için titiz olmak gerekir. Danıştay 5. Dairesi bir ölçü koydu demek ki. Bunları bilmek gerekir.

Yazının Devamı

'İçtihatları birleştirmeye ihtiyacımız var'

Tuzla Piyade Okulu’nda 10 Kasım’daki anma töreninde Atatürk fotoğrafı takmayan bir askeri okul öğrencisine diğer subaylar müdahale etti ve sonrasında da gerilim devam etti. Soruşturma sonucunda olaya karışan 7 teğmen Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edildi. Olay ve alınan kararla ilgili değerlendirmenizi alarak başlayalım dilerseniz.

Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı Devleti’nin başkenti işgal edildikten sonra Ankara’yı merkez yaparak Türk milletinin bağımsız ve özgür yaşamasını sağlayan bir lider. Ayrıca hanedana tabi olmayı da kaldırdı Türk milletine yakışan bir yönetim inşa etti. Hayatta en hakiki mürşit bilimdir diyerek de ufkumuzu genişletti. Atatürk’e düşmanlık Türk milletinin geleceğine düşmanlıktır. Önce bunun altını çizelim. Mustafa Kemal sevgisi geleceğe yönelik bir mesajdır. Atatürk’ün resmini üstelik 10 Kasım’da takmayan teğmenin derdini anlamak lazım. Nasıl bir eğitimden geçtiler ve kimler onu bu kadar duyarsız hale getirdi esas sorun burada. Diğer teğmenler bu müdahale işini okul yönetimine mi bırakmalıydı? Bu bir tartışma konusu. Yönetim ve komuta kademesinde bir zafiyet görüntüsü oldu. Bu da TSK’ya büyük zarar verecek bir durum. Ben soruşturma dosyasını veya metnini okumadım ama ortaya dökülen bilgilere göre ceza her iki teğmen grubuna eşit bir şekilde verilmemeliydi. Çünkü bir taraf devletin temelini savunuyor, diğeri devletin temel değerine saygısızlık içinde. Disiplini korumak için ceza verilebilir ama fiile göre de cezanın oranı göz önünde bulundurulmalıydı.

Yazının Devamı

Atatürkçü NATO'ya boyun eğmez hesap sorar

MUSTAFA İLKER YÜCEL

AK Parti, CHP ve MHP elbirliğiyle NATO’yu genişletti. Birbirlerine laf yetiştirme çabası içinde olanlar, bir anda söz konusu NATO olunca omuz omuza verdi. Bu mutabakatın temel sebebi nedir?

Yazının Devamı

Adaylarda hangi özellikler bulunmalı

Ceyhan Bey yerel seçimlere gidiyoruz. Siz de belediye yönettiniz. Kaç yılındaydı?

1973 – 1980 arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. Vedat Dalokay’la birlikte çalıştım.

Yazının Devamı

‘Mehmetçik’e silah çeken ismin bulvarı olmaz’

MUSTAFA İLKER YÜCEL

 Gündem Şeyh Sait. Uğur Mumcu'nun konuyla ilgili kitabını hatırlatarak başlayalım.Evet. ‘Kürt İslam Ayaklanması Şeyh Sait’ kitabı. 

Yazının Devamı

Ceyhan Mumcu ile tarihten güncele: Türkiye ve İran Filistin için eş güdümlü hareket etmeli

MUSTAFA İLKER YÜCEL

Ankara’nın başkent olmasının 100. yıldönümü kutlu olsun. Siz de sıkı bir Ankaracısınız.

Yazının Devamı

Tarihten güncele: Özgür Özel, NATO'ya karşıysa solcudur

MUSTAFA İLKER YÜCEL

Özgür Özel CHP Genel Başkanlığı için adaylığını ilan etti. Önceki gün bir toplantısına katılıp sorular sorduk. Buradan okuyabilirsiniz. Sayın Özel parti içinde sol kanadın temsilcisi olduğunu iddia ediyor ama emperyalizmin güncel saldırılarını gündemine almıyor. Özel’in siyasi çizgisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Partide bir şansı var mı?

Yazının Devamı

Tarihten güncele: Askeri törenle karşılanan güreş takımı

MUSTAFA İLKER YÜCEL 

9 Eylül’ün yıl dönümünü geride bıraktık. Kutlama toplantılarında eksik kalan bir vurgu var mıydı?

Yazının Devamı

Ceyhan Mumcu ile tarihten güncele: Hakan Fidan ve tam bağımsızlık hedefi

MUSTAFA İLKER YÜCEL

Hakan Fidan geçen hafta Büyükelçiler Buluşması’nda çok önemli bir konuşma yaptı. ‘Tam bağımsız Türkiye’ dedikten hemen sonra NATO’ya sunduğumuz katkılardan ve AB’ye üyelik hedefinden bahsetti. Emperyalist merkezlerin denetiminde ve AB kapısında ‘Tam Bağımsızlık’ nasıl olacak?

Yazının Devamı

Ceyhan Mumcu ile tarihten güncele: Yönetmenler de ATABE okumalı

Akademideki FETÖ yapılanmasını haber yaptıkça Aydınlık’a üniversitelerden bilgi yağdı. Hepsini tek tek inceliyoruz. YÖK’e gönderelim mi bu bilgileri?

Gönderin ama pek ilgilenmiyorlar galiba. Bu konu sadece Aydınlık’ın gündeminde sanırım

Yazının Devamı