Son Yazıları

HDP turnusoldur

Siyasi Partiler Kanunu 100 maddesine göre bir siyasi partinin kapatılması için üç yol var. İlk yol Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, bir partinin anayasa karşıtı eylemlerin odağı olduğuna ilişkin kanıtlara dayanarak res’en soruşturma başlatması. HDP’nin kapatılması için yığınla kanıt var, ama başlatmıyor.

İkinci yol, bakanlar Kurulu kararı ile Adalet Bakanı’nın başvurusu yoluyla…

Yazının Devamı

Bir türkünün öyküsü

Mütevazı kütüphanemde edebiyat raflarının kısıtlılığına hayıflanıyorum, zaman dar ve kütüphaneleri dolaşma imkânım yok, mecbur, pek de güvenmediğim internet kaynaklarına bakıyorum. Bir türkünün peşindeyim.

Bir yerde, Mehmet Şaban Ataman’dan alınan, Neriman Altındağ Tüfekçi imzalı bir Erzurum türküsü olarak çıktı karşıma:

Yazının Devamı

ABD’nin kanıt sorunu

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo “Covid-19’un Çin-Wuhan’daki laboratuvarlardan çıkarıldığına ilişkin çok sayıda kanıt olduğunu” söyleyince, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley bunu reddetti.

Milley, virüsün insan yapımı olduğu ve bir laboratuvardan sızdırıldığı konusunda kanıt olmadığını detaylı ifadelerle açıkladı.

Yazının Devamı

Ölçü, terazi bozulmasın

Yazarken, konuşurken, eleştirirken ya da desteklerken ölçü kaçarsa eylemin niteliği değişiyor, amacına hizmet edemiyor. Ölçü-terazi bozulunca geriye bir şey kalmıyor.

Özgürlük denilince tramvayın önüne bile yatabileceğini düşünen hastalıklı kafa iyileşmiyor bir türlü ve her virüsten daha büyük belasıdır bu memleketin.

Yazının Devamı

Gerçek kahraman ve süper şarlatan

Toplumlar zor zamanlarda umutlarını yitirmemek için kahramanlara, onların başarı öykülerine ihtiyaç duyarlar. Kendi içlerinden çıkan, ama birçoklarının hayal bile edemeyeceği şeyleri yapan örnek kişilikler görmek direnme kabiliyetlerini arttırır, kendilerine güven duymalarını sağlar.

Yazının Devamı

Dayanışma

Dayanmak tek kişilik eylemdir, dayanışmak çoğul.

Sadece ‘’Ş’’ harfinin büyüsü değil bu, bir kültür.

Yazının Devamı

Durdurun

Koronavirüsü durdurabilmek için önce şunları durdurmalı:

“Bu virüsü falanca devlet üretip filanca devletin üstüne saldı’’ ya da ‘’Bu virüs gerçek olsaydı fotoğrafı olurdu’’ şeklinde akıldan ve bilimden uzak tuhaf iddialar yayan şöhret budalası komplo teorisyenlerini…

Yazının Devamı

Maraz-ı esasi

Sağlık ordumuzun en fedakar üyelerinden biri, şu anda çok önemli bir hastanede en ön safta Korona illetiyle mücadele ediyor. Bakmayın ‘’sağlıkçı’’ olmasına, bir zamanlar terörle mücadelenin de ön saflarındaydı, şahsen biliyorum.

"Virüs ile uğraşmak mesele değil, ben ölsem ne olur, önünde sonunda yeneceğiz" diyor, ama asıl derdi başka, "Ben o virüsü yendikten sonra ondan daha beterleri ile bir arada yaşayacağım kardeşim, yazacaksan bunları yaz."

Yazının Devamı

Yaratıcı yıkım

Soru doğru olmazsa cevap da yanlış oluyor. Gelişmiş batılı ülkelerin çaresizliğini koronavirüse bağlayan sorular, bu kadar büyük ekonomilere sahip ülkelerin koronavirüs ile neden baş edemediği gerçeğini görmeyi engelliyor.

Yaratıcı yıkım, neoliberalizmin sistem tıkandıkça yeni bir yol açmak için uyguladığı şiddete verilen isim, ama hiçbir silah sahibine sadık kalmıyor. Yaratıcı yıkım bugünlerde bambaşka bir anlam taşıyor…

Yazının Devamı

Koron-tina

Korona-virüs hakkında birçok uzman bizi bilgilendiriyor, aynı uzmanlar sokağa nasıl çıkmamak gerektiğini, koruyucu önlemleri, nasıl dezenfekte olacağımızı da bir bir anlatıyorlar. Tekrar etmeye gerek yok, ama ben yıllarca hapiste kalmış biri olarak size evdeki koron-tina günlerinizi nasıl geçireceğiniz hakkında bazı tavsiyelerde bulunabilirim…



Yazının Devamı

Çanakkale ittifakı-2

Üstelik ittifak için pek fazla zaman da kalmamıştı, acele edilmeliydi, Türkler tarihin şafağındaydılar, ya gömülecek ya dirileceklerdi. Osmanlı savaşa girmeden daha bir ay önce Çanakkale ve Basra’yı abluka altına almıştı. O kadar ki, daha sonra Yavuz ve Midilli adını alacak olan iki Alman zırhlısı Cebelitarık’tan sonra peşlerine takılan İngiliz filosunu, ancak Mesina limanına saklanarak atlatmıştı. Çarlık, boğazların Karadeniz çıkışını kapatmak için harekete geçmişti bile, böylece doğu cephesinin bütün ikmal bağlantısı kesilmiş olacaktı.

Bir yandan da içeride ittihatçıları devirecek bir darbe girişimi için harekete geçilmişti. İngiliz Deniz İstihbaratı Başkanı Albay Hall, bazı büyük levanten ailelerin yanında eski hürriyet ve itilafçılar ile temasa geçmeleri için Atina’ya ajanlarını yollamıştı. Churchill’in dört milyon Sterlin bütçe ayırdığı bu beşinci kol faaliyeti içinde Talat Paşa’ya rüşvet teklif etmekten, Cemal Paşa’ya çıkarılacak ayaklanmanın ardından Osmanlı sultanlığı sözü vermeye kadar çok sayıda seçenek vardı.

Yazının Devamı

Çanakkale İttifakı-1

Çanakkale zaferinin yıldönümü olan bugünlerde kendimize sormamız gereken soru şudur: Çanakkale’den bize ne kaldı?

Çanakkale zaferinde Türk askerinin, Batı tarafından öngörülemeyen direnme gücü elbette belirleyici oldu, ama bir de reelpolitiğin dayatmasıyla kurulan ittifaklar vardı.

Yazının Devamı

Uluslararası sistem

Önce CNN İnternational ve onun yerli versiyonları “Katil, diktatör, kimyasal silah kullandı, haremi de var” türünden haberler yapmaya başlıyorlar.

Sonra kardeşim, majestelerinin gizli servisine bağlı Beyaz Baretliler denilen grup gidiyor olay yerine ve ellerine bir hortum alarak korkunç kimyasal silahlara maruz kalmış zavallı insanları su ile temizliyorlar, böylece insanlığa karşı işlenen suçlar ortaya çıkıyor.

Yazının Devamı

Denge

TDK sözlüğünde denge, “Bir nesnenin veya bir insanın devrilmeden durma hali, muvazene, balans’’ şeklinde tanımlanır.

Denge kavramını en çok Türk dış politikasında duyuyoruz, siz yukarıdaki tanımda nesne ya da insan yerine ‘’devlet’’ kelimesini koyun o zaman. Bu durumda devleti yıkmaya çalışan bir veya daha fazla dış kuvvetin varlığı da açıklamanın mantığı içinde ortaya çıkıyor.

Yazının Devamı

Bozuk pusula

Bozuk pusula ile doğru yol bulunur mu?

Diyelim ki, hava koşulları ve arazinin zorlamasıyla ya da şans eseri doğru yola girdiniz, pusula bozuksa o yolda kalabilir misiniz?

Yazının Devamı

Seyir defteri

Emevi Camiinde Cuma namazı kılma hayalleri ile Ortadoğu’da ABD’nin vasalı olmak için Suriye’deki radikalleri desteklemek büyük hataydı. Karşı çıktık. Sonra 15 Temmuz’un yarattığı yıkıcı aydınlanma sayesinde, bölgedeki kukla devlet projesini fark ettiler ve buna karşı Rusya ve İran ile işbirliği yapıldı, ABD’yi etkisizleştiren Astana ve Soçi ittifakları oluştu, Suriye krizinin çözümünde önemli adımlar atıldı, askerler ve istihbaratçılar görüşmeye başladı. Destekledik.

Ama pusula bir türlü değişmediği ve dış politika İhvancı yaklaşım ve kişisel inada göre şekillendiği için Suriye ile işbirliği yapılamadı ve Emevi Camiinde Cuma namazı, İdlib’de cenaze namazına dönüştü. Soçi mutabakatı hasar aldı...

Yazının Devamı