Yandex
05 Aralık 2025 Cuma
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Market raflarında gizli tehlike: Tüketmeden önce iyice kontrol edin

Et ve Süt Kurumu’nun dergisinde yayımlanan araştırma, marketlerde satılan hazır gıdalarda halk sağlığını tehdit eden “staphylococcus aureus” bakterisinin bulunduğunu ortaya koydu. Özellikle kadınbudu köfte, tavuk döner, kremalı yaş pasta ve keşkülde yüksek oranlarda bakteri tespit edildi.

Market raflarında gizli tehlike: Tüketmeden önce iyice kontrol edin!

Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) dergisinde yayımlanan bir araştırmada, Ankara’daki çeşitli hipermarketlerde satılan hazır gıdalar incelendi. Milliyet’in haberine göre, analizler sonucunda halk sağlığı için risk oluşturan “staphylococcus aureus” bakterisinin pek çok üründe bulunduğu belirlendi.

HANGİ ÜRÜNLERDE BAKTERİ BULUNDU?

Araştırma kapsamında hipermarket raflarından alınan Rus salatası, İtalyan salatası, tavuk salatası, kadınbudu köfte, Arnavut ciğeri, tavuk döner, kremalı yaş pasta, kazandibi ve keşkül gibi ürünler incelendi.

Analizler sonucunda;

  • Kadınbudu köfte, tavuk döner, tavuk salatası ve kazandibi örneklerinde yüzde 5,
  • Arnavut ciğeri örneklerinde yüzde 10,
  • Keşkül örneklerinde yüzde 15,
  • Kremalı yaş pasta örneklerinde ise yüzde 20 oranında staphylococcus aureus bakterisi tespit edildi.
  • Rus salatası ve İtalyan salatası örneklerinde ise bakteri bulunmadı.

‘STAPHYLOCOCCUS AUREUS’ HALK SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Araştırmada, bu bakterinin gıda zehirlenmelerine yol açabileceği ve halk sağlığı açısından ciddi risk taşıdığı belirtildi. Raporda ayrıca, hazır gıdalarda bakterinin en aza indirilmesi için gıda üretim yerlerinde personel hijyenine dikkat edilmesi ve etkin gıda güvenliği sistemlerinin uygulanması gerektiği vurgulandı.

market Tarım ve Orman Bakanlığı