‘En önemli protein kaynaklarından olan et ve baklagillerde ithalatçı olmamız kabul edilemez. Et fiyatlarının yüksekliği karşısında halkımız baklagil tüketiyor. Üretim tüketimi karşılamıyor. Alternatif protein kaynağı olan baklagillerde de ithalat artarak devam ediyor.’
ÜretimMarkette fiyatı en fazla artan ürün sivri biber oldu, üreticide en fazla fiyat artışı ise karpuzda görüldü. Mazot ve gübreye son ayda gelen zamlar, üreticiyi de tüketiciyi de tedirgin ediyor. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyat artışlarını değerlendirdi, ‘maliyet sorununu çözün.’ çağrısı yaptı.
TürkiyeTEKEL özelleştirildi, piyasa ABD’li şirketlere bırakıldı. Sözleşmeli üretimle zarar eden üretici ise her yıl bir önceki yıla göre üretimi düşürdü. Türkiye’nin en önemli tütün üreten ilçemiz Bafra’da ekim alanları bu yıl yüzde 90 azaldı, üretici aile sayısı da bine düştü.
ÜretimMazota yapılan zam hasat dönemi üreticiyi endişelendiriyor. TZOB Başkanı zammın tarımsal üretime vurulan en büyük darbe olduğunu belirtti. Bayraktar, üreticinin ödediği mazot vergisinin tarıma verilen toplam destek miktarının yüzde 70’ine denk geldiğini vurguladı.
TZOBKaraman ve Niğde’de erik boyutundaki ihraçlık kiraz alıcı bekliyor. Bu yıl üretim bol, ihracat da az olunca tüccar ölü fiyatına almaya çalışıyor. Bu duruma isyan eden Niğdeli üreticiler Ulukışla- Pozantı karayolunu kapatarak kirazları yola döktü.
NiğdeFındık hasadına bir ay kala üreticiler taban fiyatını belirledi. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, taban fiyatının artan maliyetlerin de göz önüne alınarak en az 80 lira ile 100 lira arasında olmasını istedi, depo sorunu olmaması için şimdiden tedbir alınması gerektiğini de belirtti.
Türkiye