Futbolda skandallar ve sorunlar
Futbolda skandallar ve sorunlar devam ediyor. En son Bolivya 1. Ligi ekiplerinden Club Aurora’da forma giyen Gabriel Montano’nun ölen kardeşinin kimliğiyle futbolculuk yaptığı ve asıl adının “Diego Montano” olduğu ortaya çıktı. Yaşı da iddia ettiği gibi 20 değil, 25. Sahte kimlikli abi küçük kardeşinin kimliğini alarak altyapı kariyerini başlattı ve buralara kadar geldi.
İş ortaya çıktığında kulüp başkanı konudan haberi olmadığını söyledi. Ancak kulüp listeye adını ‘Gabriel Montano Moizan’ olarak yazmaya çalıştı. Bunun mümkün olmadığı ortaya çıkınca, kulüp de ceza alacaklar listesine adını yazdırdı.
Yaklaşık 4 yıl önce, ölen kardeşinin kimliğiyle Club Aurora altyapısına kayıt yaptıran Montano, geçtiğimiz yıl yükseldiği A takımda sergilediği 30 maç 9 gol 1 asistlik performansın ardından Bolivya Milli Takımı’na davet edilmişti.
Diego Montano suçu ortaya çıkınca iki yıl futboldan men edilirken, takımına 33 puan silme cezası, kulüp yöneticilerine de 3’er yıl hak mahrumiyeti verildi.
TÜRKİYE’DE BENZER OLAY
Bu tip olaylar Türkiye’ye yabancı değil. 2009 yılında bir büyük kulübümüz cezalı basketbolcusunu hazırlık maçlarında arkadaşının formasıyla oynatmıştı. Basketbol Federasyonu, oyuncuyu ve kulübünü Disiplin Kurulu'na sevk ederken, olağanüstü toplanan kulüp yönetimi, basketbol şubesi idari ve teknik kadrodan dört kişinin görevine son vermişti. Kulüpten yapılan açıklamada bunun spor ahlakına taban tabana zıt olduğu ve kulüp için bir utanç olduğu ifade edilmişti.
FUTBOLUN SORUNLARI
Bu arada Kulüpler Birliği Vakfı hafta içinde 20’ye yakın gündem maddesiyle toplandı. Gündem maddeleri içinde VAR hakemleri; Merkez Hakem Kurulunun (MHK) yeni yapısı, gençlik gelişim ligleri, müsabaka saatleri, yayın ihalesinde yer alan verilerin paylaşılması vardı.
Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, iki sezondur uluslararası platformlardaki Türk oyuncuları transfer etmek isteyen kulüplerin ve incelemek isteyen sportif direktörlerin gerekli bilgilere ulaşamadığını söyledi. Koç, bunu gidermek için UEFA'nın altyapı fonunu ve Türk futbolunun anayasasını konuştuklarını aktardı.
Koç şunları söyledi: "Bence bugünün en önemli kazanımlarından birisi, Lig A.Ş. mi dersiniz, Süper Lig A.Ş. mi dersiniz, adını sonra koyacağımız organizasyonun kurulmasına dair kararın çıkması oldu. Geçmişte de kurulmuştu ama o zamanki yapısı ve hukuki düzeni yeterli değildi, feshedildi. Burada önemli olan çıkan takımlar ve düşen takımların hisse devri, hukuki sistemimizle belirlenemiyordu. Bunu açacak sistemi belirledik. Kısa vadede belki hemen etkisi olmayacak ama kulüpler ticari konuda kendi menfaatlerinde daha çok söz sahibi olacaklar."
149 PROFESYONEL TAKIM
Türk futbol anayasasının yazılması için çalışma grubu kurulduğunu belirten Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, "Liglerde 149 profesyonel takımın olmasının Türk futboluna fayda değil zarar olduğunu düşünüyoruz. 60, bilemediniz 80 kulüp olması lazım. Biz 60 kulüp olmasının daha doğru olduğunu düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.
Kulüplerin daha çok söz sahibi olabilmesi için kanuni değişikliklerin yapılması gerektiğinin altını çizen Koç, şöyle devam etti:
"Bunun Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından dizayn edilip hükümete götürülmesi lazım. Futbolun biraz daha batıya yakın şekilde yönetilmesi konusunda ilk adımımızı atıyoruz. Futbol, İngiltere'ye doğru gittikçe liberalleşiyor. Bir tarafta İngiltere var, disiplin cezaları hariç her şeyi neredeyse kulüpler yapıyor, diğer tarafta Türkiye var, her şeyi federasyon yapıyor.
İngiltere modelini savunmuyoruz ama ortada bir model bulunması gerektiğine inanıyoruz. Bugünkü federasyonumuz, bir nebze de bir önceki federasyon bu konulara açıktı. İşbirliği yaptığımız en önemli paydaşımızla aynı frekansta olmamız, muhtemel değişikliği de hızlandıracaktır diye düşünüyoruz."
Maç takviminin çok yoğun olduğunu hatırlatan Koç, pandemiden bu yana her geçen sene futbolcuların izin sürecinin daha da azaldığına işaret etti.