03 Mayıs 2024 Cuma
İstanbul 12°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Bağışıklık sistemini güçlendiren 10 gıda

Pelin Güloğlu

Pelin Güloğlu

Eski Yazar

A+ A-

Vücudunuzu belirli yiyeceklerle beslemek bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir. Gripten veya soğuk algınlığından kendinizi koruyabilmek için ilk adımınız yerel bir marketten alışveriş yapmak olmalıdır.

Yiyeceklerinizi seçerken bu 15 gıdayı göz önünde bulundurun:

Narenciye meyveleri: Narenciye meyveleri başta portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi meyveleri içermektedir. Çoğu insan üşüttükleri andan itibaren C vitaminine sarılırlar. Narenciye meyvelerinin C vitamini içeriği yüksektir. Bu da enfeksiyonlara karşı beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırarak koruma sağlamasına yol açar. Vücudumuz C vitamini üretmediği için C vitaminini dışarıdan almamız gerekir. İster yiyerek istersek yiyeceklerimize sıkarak bu meyveleri tüketebiliriz.

  • Kırmızı biber:

Kırmızı biber, narenciye meyvelerine göre iki kat daha fazla C vitamini içermektedir. Ayrıca zengin bir beta-karoten kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra C vitamini ve beta-karoten sağlıklı cildin korunmasında yardımcı olur.

  • Brokoli:

Vitamin ve mineral oranı yüksek olan brokoli; A, C ve E vitaminin yanı sıra yüksek lif ve antioksidan içermektedir. Besin kaybının olmaması açısından en iyisi brokoliyi az pişirmek veya çiğ tüketmek.

  • Sarımsak:

Dünya mutfaklarının hemen hemen hepsinde bulunan sarımsak, kan basıncını düşürmeye damar sertleşmesini önlemeye yardımcı olur.

  • Zencefil:

Hasta bireylerin başvurdukları gıdalardan bir tanesi de zencefildir. Zencefil, inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. Son araştırmalara göre zencefil, kolesterol düşürücü etkiye sahiptir.

  • Ispanak:

Hem yüksek C vitamini düzeyi, hem de içerdiği beta-karoten ve antioksidandan ötürü bağışıklık sisteminin enfeksiyonla mücadele yeteneğini arttırıcı özelliğe sahiptir. Brokoliye benzer şekilde az pişirildiği zaman besin değerini korur.

  • Yoğurt:

Yoğurt büyük bir D vitamini kaynağı olabileceğinden bağışıklık sistemine karşı koruyucu etkisi olabilir.

  • Badem:

Soğuk algınlığını önleme konusunda C vitamini olduğu kadar E vitamini de büyük bir öneme sahiptir. E vitamini oranı yüksek olan badem de bağışıklık sistemini güçlendirir. 46 adet kabuklu badem günlük E vitamini düzeyinin yüzde yüzünü sağlamaktadır.

  • Zerdeçal:

Özellikle romatoid artrit ve osteoartrit gibi hastalıklarda kullanılan zerdeçal, anti-inflamatuar olarak uzun yıllardır kullanılmaktadır.

  • Yeşil Çay:

Hem yeşil, hem siyah çay bir tür antioksidan olan flavonoidlerle doludur. Fakat, siyah çayın geçtiği fermantasyon süreci içerisindeki bazı yararlı bileşenleri yok eder. Bu gıdaları hayatınıza ekleyerek bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilirsiniz. Sağlıklı günler.