02 Mayıs 2024 Perşembe
İstanbul 16°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kontipasyon

Pelin Güloğlu

Pelin Güloğlu

Eski Yazar

A+ A-

Bugünkü konumuz kabızlık yani asıl ismiyle konstipasyon. Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle haftada üç veya daha az sayıda lavaboya çıkma durumudur.

Pekiyi, kabızlık durumunu beslenme ile nasıl çözebiliriz?

  • Suya bal ve limon ekleyerek bir çay yapın. Bal bağırsaklarınızı çalıştıracak, limon ise sindirim sisteminizi uyaracaktır.
  • Çok su için: Kadınlar günde 2,7 litre; erkekler ise günde en az 3,7 litre su içmelidirler. Eğer dışkı, sert ve kuru ise su içmemek bunun en büyük nedenidir. Armut ve elma suları en iyi bağırsak çalıştırıcılardan bir tanesidir; muhakkak tüketin.
  • Kahve ve çaydan kaçının. Kahve ve çay diüretiktir. O yüzden vücuttan daha fazla su atılmasını sağlar bu da istemediğimiz bir durumdur.

LİF KAYNAKLARI

  • Lifli yiyecekler tüketin. Günlük beslenme düzeninize 20-35 gram lif eklemeniz bağırsak hareketlerinizi canlandıracaktır. Lif oranı yüksek gıdalar Brüksel lahanası, elma, incir, tam tahıllılar (yulaf, çavdar) ve kivi gibi gıdalardır.

Kabak, susam, ayçiçeği, keten tohumu gibi tohumlar ve fındık da iyi lif kaynaklarıdır. Fakat keten tohumu için şöyle bir şey söyleyebilirim; eğer kanama bozuklukları, bağırsak tıkanıklıkları ve yüksek tansiyonunuz varsa keten tohumu tüketmeyin. Hamile ve emziren anneler de tüketmemelidir.

  • Kuru erik tüketin. Hep kuru kayısı deriz ama aslına bakarsanız kuru erik daha iyi bir lif kaynağıdır. Kuru eriğin etki göstermeye başlaması biraz zaman alabilir; bu yüzden tüketiminden sonra bir saat ya da iki saat bekleyin.
  • Kıvam arttırıcı maddeler tüketin. Keten tohumu, psilyum gibi bitkiler dışkıyı yumuşatır. Onları tüketip bol su içebilirsiniz.
  • Yemeklerinize doğal probiyotik olan yoğurt ekleyin fakat kefir dışında diğer süt ürünlerinden uzak durmanızda fayda var.
  • Doktor kontrolünde ek probiyotik alabilirsiniz.

Sağlıklı Günler.