16 Mayıs 2024 Perşembe
İstanbul 14°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kış aylarında beslenme

Pelin Güloğlu

Pelin Güloğlu

Eski Yazar

A+ A-

Sonbahardan kışa doğru geçtiğimiz şu aylarda mevsimsel değişikliklere bağlı olarak bireylerde grip, soğuk algınlığı gibi belirtiler gözlenebilmektedir. Bu tip rahatsızlıklardan kendimizi koruyabilmemiz için bağışıklık sistemini güçlendirmemiz gerekmektedir. Ufak değişiklikler yaparak bağışıklık sistemini güçlendirebiliriz:
-Sebze ve meyve tüketimine özen gösterin. Özellikle kış aylarında C ve A vitamininden yüksek gıdalar tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirecek; böylece hastalıklara karşı koruyuculuğunuz da artacaktır. C vitamininden yüksek besinler özellikle biber ve narenciye meyveleri; A vitamininden yüksek besinler ise başta havuç olmak üzere ıspanak, patates gibi gıdalardır.
-Su tüketmeyi asla unutmayın. Yaz mevsiminde olduğu kadar kış mevsiminde de su tüketimine özen göstermemiz gerekiyor. Su cildin yenilenmesi ve organların daha sağlıklı çalışabilmeleri açısından çok değerli.

ŞEKERİ MEYVEDEN KARŞILAYIN
-Sıcak içecek tüketirken şeker ve kalori içeriği yüksek salep, sıcak çikolata gibi içecekler yerine yeşil çay ya da sade Türk kahvesi gibi seçeneklere yönelmek gerekiyor.
-Haftada iki kez balık tüketin. Balık içerdiği omega-3 nedeniyle iyi bir bağışıklık güçlendiricidir. Ayrıca omega-3 kolesterol düşürücü etkiye sahiptir. Ancak balığı kızartma yerine ızgara veya fırında pişirtmekte fayda var.
-Ara öğünlerde meyve tüketimini atlamayın. Kış mevsiminde tatlı atakları oluştuğunda tek kurtarıcımız meyveler olmalıdır. Hem tokluk sağlar, hem de kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.