Bugün ne pişirsem? 4 Mart 2025 iftar menüsü
Ramazan ayının dördüncü gününde, sağlıklı ve dengeli iftar menüleri araştırılıyordu. 'Bugün ne pişirsem?' diye düşünenleri sevindirecek iftar menüsünü sizin için derledik. İşte 4 Mart 2025 iftar menüsü...
Ramazan ayının dördüncü gününde, iftara 'Bugün ne pişirsem?' telaşı devam ediyor. İftar için sağlıklı, dengeli ve kolay menü arayanlar için, ana yemeğinden tatlısına özenle seçilmiş bir iftar menüsü derledik. İşte Ramazan'ın dördüncü gününe özel iftar menüsü...
4 MART 2025 İFTAR MENÜSÜ
GÜNÜN MENÜSÜ
Lokanta usulü tavuk çorbası
Kilis Tava
Ezogelin Pilavı
Patlıcan Söğürme
Selanik Tatlısı
LOKANTA USULÜ TAVUK ÇORBASI
Malzemeler
1 adet tavuk göğüs fileto
5 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı pirinç
Terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 diş rendelenmiş sarımsak
1/2 (yarım) limon suyu
Hazırlanışı:
Orta boy derin bir tencere içine 1 adet tavuk göğsü filetoyu koyun.
Üzerine 5 su bardağı su döküp, yumuşayana kadar haşlayın.
Daha sonra haşladığınız tavuk etini suyundan alıp, soğumaya bırakın.
Ardından tavuk etini küçük küçük parçalara ayırın.
Diğer tarafta başka orta boy derin bir tencere içine 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı tereyağı koyup, eritin.
Yağın üzerine 1 yemek kaşığı un ekleyip, 1 dakika kavurun.
Ardından kavurduğunuz unun üzerine tavuk suyunun tamamını döküp, hızlıca karıştırın.
Çorba suyunun içine 2 yemek kaşığı pirinç ekleyip, pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
Çorbanın terbiyesi için; küçük bir kap içine 1 adet yumurta sarısı, yarım limon suyu, 2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 diş rendelenmiş sarımsak koyun.
Pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice çırpın.
Daha sonra çorba suyundan 1 kepçe alın. Terbiyenin içine ekleyip, iyice karıştırarak ılımasını sağlayın.
Ardından terbiyeyi, çorba suyuna azar azar döküp, hızlı bir şekilde karıştırarak, kaynamaya bırakın.
Çorba kaynadıktan sonra içine tavuk etlerini, damak tadınıza göre tuz ve karabiber koyun.
Çorbayı karıştırıp, 1-2 taşım daha kaynatıp, ocağın altını kapatın.
Çorbanın kıvamı koyu ise üzerine azar azar sıcak su ekleyip, 1 taşım daha kaynatabilirsiniz.
KİLİS TAVA
Malzemeler:
1 adet sivri yeşil biber
1 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet domates
Yarım kilogram kadar kıyma
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığından az karabiber
2 adet patates (tabanına döşemek için)
Hazırlanışı:
Kıymayı derin bir tasa alın.
Sarımsağı rendeleyip veya minik minik doğrayıp, üzerine ilave edin.
Domatesi, biberleri ve soğanı rondodan geçirip; karabiber, tuz, kimyon, kekik arzuya göre ve ufak bir tutam maydanozu da ince ince doğrayın.
Bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ ile kıymayı güzelce yoğurun.
Kıymalı harcı bir kenara alıp, patatesi soyup yuvarlak dilimler halinde kesip tuzlayın.
Daha sonra patatesleri alta dizip, üzerine yoğurduğunuz kıymayı yayıp bıçakla istediğiniz gibi şeklini verin.
Domates, biber ile süsleyip, üzerini de folyo ile güzelce kapatın.
200 derece ısıtılmış fırında, bir müddet kapalı olarak pişirin.
Daha sonra folyoyu çıkarıp kızartın ve kontrollü bir şekilde pişirin.
PATLICAN SÖĞÜRME
Malzemeler:
4 patlıcan
3 kapya biber
2 domates
1 kuru soğan
1 diş sarımsak
3 adet yeşil biber
3-4 sağ maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı:
Kapya biber ve patlıcanları yıkayıp bir kaç yerinden delin.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyup 200 dereceli fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
Soğuyunca kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın.
Çok küçük olmayacak şekilde doğrayın.
İçerisine sıvı yağ veya zeytinyağı aldığımız tavada, yemeklik doğradığınız soğanı, küçük küçük doğradığınız biberi ve sarımsağı kavurun. Bu aşamada karıştırmayı unutmayın.
Kabukları soyulmuş domatesleri küp küp doğrayıp kavrulmuş soğanlara ekleyip yaklaşık 5 dakika pişirin. Kaşıkla hafif ezin.
Domatesler eriyince patlıcan ve kapya biberleri ekleyip karıştırın.
Tuzunu ekleyin. 2 dakika daha kısıkta kavurup kapatın.
Maydonoz ekleyip servis edin.
EZOGELİN PİLAVI
Malzemeler:
6 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tane çarliston biber
1 tane kırmızı kapya biber
1 tane havuç
Yarım çay bardağı arpa şehriye
1 çay bardağı bulgur
1 çay bardağı pirinç
4 çay bardağı kaynar su varsa tavuk suyu
Tuz
Hazırlanışı:
Öncelikle biberleri minik minik doğrayın ve havucu rendeleyin.
Tencereye yağ ve arpa şehriyeyi alıp çok hafif kavurun.
Kavrulan arpa şehriyeye sebzeleri ekleyip kavurmaya devam edin.
Sebzeler yumuşayınca pirinç ve bulguru ekleyin.
Kaynar su ve tuz ilave edip pişirin.
SELANİK TATLISI
Malzemeler:
Selanik Tatlısı Şerbeti İçin:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Selanik Tatlısı Hamuru İçin:
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı mısır unu
1 çay kaşığı karbonat
3 su bardağı un
Hazırlanışı:
Selanik tatlısı için öncelikle şerbeti hazırlayıp soğutun.
Yumurta, şeker ve yağı çırpın.
Diğer malzemeleri ilave ederek yoğurun.
Elinizle yuvarlayıp fırın kabınıza dizin. 180 derecede 30 dakika pişirin.
Soğuk şerbeti ılık tatlıya dökün. Selanik tatlısı hazır. Afiyet olsun.