Türkiye'nin 2100 yılına kadar su kaynaklarının yüzde 25'ini kaybedeceğinin ön görüldüğünü ifade eden Yumaklı, şu anda alınan tedbirlerin başarısız olması durumunda Türkiye'nin 2030'da su stresi olan ülke kategorisinden su fakiri olan ülke kategorisine geçebileceğini kaydetti
İbrahim Yumaklı
Uzmanlar, günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz bazı gıdaların ciddi sağlık riskleri taşıdığını açıkladı. Kanserden kalp hastalıklarına kadar pek çok soruna yol açabilecek bu 10 besin, masum görünümlerine rağmen tehlike saçıyor. Listede yer alan bazı gıdalar ise neredeyse her evde bulunuyor!
Haziran ayından itibaren etkisini artıran sıcak hava dalgaları, sadece insanlar için değil, gıdalar için de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ortam sıcaklığının yükselmesiyle birlikte, yiyeceklerin bozulma hızı katlanarak artıyor, bu da gıda zehirlenmesi riskini tavan yaptırıyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl yaklaşık 600 milyon kişi gıda zehirlenmelerinden etkileniyor. Diyetisyen Ceren Demir, yaz aylarında artan sıcaklıkların gıda zehirlenmesi vakalarını artırdığını belirtti. Demir ayrıca gıda zehirlenmesinden korunma yöntemlerini açıkladı.
besin zehirlenmesi
Gıda mühendisleri odası yetkilileri, kurban etlerini parçalatmak ve kıyma haline getirmek isteyen vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Uzmanlar, yetkisi olmayan kişilerce gerçekleştirilen kıyma çekimi faaliyetlerinin tespiti halinde ceza uygulanacağını belirtti.
Sağlık
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapan firmaları yayımladığı listeyi güncelledi. İki ilde vatandaşa at, eşek ve kanatlı eti yedirildiği tespit edildi. Bazı firmaların lahmacun iç harcında kanatlı eti kullanarak, tüketiciyi bilgilendirmeden farklı türde et kullandığı ortaya çıktı.
Tarım ve Orman Bakanlığı