Oktay Ekşi

o.oktayeksi@gmail.com

Son Yazıları

Öğretmenlerimiz Cumhuriyet'in yapıcıları

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü’nün bir “çevrimiçi” toplantısına katılması ve Gönül Tol isimli bir hanımın sorusuna, “Çocuğun hem anadilini öğrenmesi ve daha sonra resmi dilden eğitimine devam etmesi, sorunun çözümüne katkı verir diye düşünüyorum” şeklinde yanıt vermesiyle ilgili haberi Aydınlık gazetesinde okudum. Kılıçdaroğlu bu kanaatini Avusturyalı bir akademisyenden aldığı rapora dayanarak ifade ettiğini söylüyor.

Önce belirteyim:

Yazının Devamı

Pakistan Cumhurbaşkanı'nın yüzümüze vurduğu KKTC gerçeği

Gerçekten bugün, Kıbrıs’ta KKTC adıyla bir devlet kurulduğunu -son milli kahramanımız- merhum Rauf Denktaş’ın Lefkoşe’de dünyaya ilân edişinin 37’inci yıldönümü. Bana “o günden zihnimde kalan detayları” sormuşsunuz ama itiraf edeyim ki o güne ait zihnimde özel bir anı yok. Şu nedenle:

Ben o tarihten 6-7 ay önce Hürriyet gazetesinin Başyazarlığından istifa etmiş ve merhum Erdal İnönü’nün çağrısına uyarak Sosyal Demokrasi Partisi’nin (SODEP) kurucularından biri olmak üzere Ankara’ya gitmiştim. O nedenle günlerimizi bir yandan partinin il ve ilçe örgütlerini kurmak, öte yandan 5 Generalden oluşan Milli Güvenlik Konseyi’nin, yeni kurucuları -tam da tatil günleri öncesinde- veto edip “Beş günde bunların yerine tüm belgelerini tamamlayarak yeni Kurucu adaylarını bildirin” şeklindeki talimatı yüzünden yeni isinler bulmak, onları ikna etmek ve belgelerini tamamlattırmak gibi işlerle meşguldük. Kısaca -askeri yönetimin hiç istemediği- bir parti kurmanın mücadeleleri ve sıkıntıları ile doluyduk. O yüzden merhum Denktaş’ın KKTC’yi ilan edişini gazetelerde okuduğumuz bir haberle anımsıyorum.

Yazının Devamı

Atatürk Anıtkabir'e böyle taşındı

Atatürk'ün na’şının Etnografya Müzesi'nden Anıtkabir'e naklini bir gazeteci olarak doğrudan izlediniz. O günü anlatır mısınız?

Yazının Devamı

Deprem paraları çarçur edildi

İzmir depremi sonrası geçen senelerde yaptığımız haberleri çekmecemizden çıkardık. Görüyoruz ki uzmanların görüşleri üzerinden önlem almaya yönelik haberleri tekrar ve tekrar yapmak zorunda kalıyoruz. Gazetecilik yaşamınızda depremlerin bıraktığı izleri anlatmanızı rica ederiz.

Toplumların yaşadıkları olaylardan -örneğin savaşlardan, felâketlerden, siyasetçiler tarafından aldatılmaktan, hastalıklardan vb.- birinci, ikinci hatta üçüncü defasında bile ders alıp o yanlışı tekrardan kurtuldukları çok az görülür.

Yazının Devamı

KKTC'nin tanınması için kampanya hazırlanmalı

Benim için gerçekten gönlümün istediği bir sürpriz oldu çünkü Mustafa Akıncı ile Tufan Erhürman’ın iyi büyük blok halindeki oyları yüzde 51,51’i buluyor yani seçilmek için gerekli yüzde 50+1’i kolayca geçiyordu. Keza Ersin Tatar’ın, kendisine yakın sayılabilecek parçalanmış oyları, Akıncı’yı yenecek kadar kendi etrafında toplaması hiç kolay görünmüyordu.

Tatar şimdi, merhum Rauf Denktaş’ın “Rumlarla iki ayrı devletin oluşturacağı bir federasyon da kurarız ama bu federasyon yürümezse kendi kurduğumuz devletle -bağımsız olarak- yolumuza devam ederiz” tezine öncelikle sahip çıkma durumundadır.

Yazının Devamı

Azerbaycan'a destek ahlaki borçtur

Gönlüm bir sürpriz olmasından yana ama Cumhuriyetçi Türk Partisi adayı olarak seçmenin yüzde 21,68 oranında desteğini alan Tufan Erhürman’ın genelde aynı kesimi temsil ettiği düşünülen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı destekleyeceğini açıklamasından sonra bir sürpriz bekleyemez hale geldiğimi söylemeliyim. Çünkü Akıncı’nın birinci turda aldığı yüzde 29.84’lük oya Erhürman’ın oyları eklenince zaten yüzde 50+1’lik skor tutturulmuş hatta ötesine geçilmiş oluyor.

Buna rağmen bir sürpriz olamaz mı?

Yazının Devamı

Ayrı devlet tezi ve Rauf Denktaş

Kuzey Kıbrıs’ta bugün yapılan seçimlere 11 Cumhurbaşkanı adayının katıldığı bunlar arasında seçime “bağımsız aday” olarak katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Ulusal Birlik Partisi adayı olarak katılan Başbakan Ersin Tatar’ın -belki eski Başbakan demek daha doğru olur çünkü koalisyon ortağı Halk Partisi lideri ve Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay istifa ederek koalisyonu bozduğunu ilan etti- ve eski Başbakan Tufan Erhürman’ın isimleri ön plana çıkmış gibi görünüyor. Seçim öncesi yapılan anketler ne kadar güvenilir bilinmiyor ama Tatar’dan yana olan araştırmacıların Tatar’ın İkinci Turda seçileceğini söylediği görülüyor.

Bunlar KKTC seçimleri için herkesin bildiği hususlar.

Yazının Devamı

HDP’nin kapatılması kararı yargınındır

Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırdığı haberini sorunuzdan öğrendim. Sonra da çok kısa birkaç haber okudum. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ sorununu elbet biliyorum ama Lavrov’un Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Bayan Gafarova’yla yaptığı görüşmeden de lütfen gönderdiğiniz haber metni sayesinde bilgi sahibi oldum. Bu kaynaklar, çok üzgünüm ama sorunuza yanıt verecek kadar bilgi içermiyor.

Dahası, okuduğum gazetelerde ve izlediğim TV kanallarında da bu konuyla ilgili herhangi bir habere ve yoruma henüz rastlamadım.

Yazının Devamı

ABD’ye HAYIR demeliyiz

Ben Sayın Kaftancıoğlu’nun söz Atatürk’ten açılınca neden “Kişilerin isimlerinden söz ederken, belirli alışkanlıklarla bunların özel atıflarla kategorize edilmesine karşı” olduğunu ifade ettiğini anlayamamıştım.

Bu sözlerin abartılarak kamuoyunu günlerce meşgul eden bir tartışma konusu olmasını da itiraf edeyim ki anlamlı bulmuş değildim.

Yazının Devamı

Macron kifayetsiz muhteris gibi

12 Eylül’ü elbet çok iyi anımsıyorum. O tarihte Hürriyet gazetesinin başyazarıydım. O akşam (11 Eylül) Beylerbeyi sarayında, eşimle birlikte İstanbul’da yapılan bir Uluslararası bir Psikiyatri Kongresi katılımcılarına verilen resepsiyondaydık. Daha doğrusu merhum eşim kongrenin üyesi ve yanlış anımsamıyorsam konuşmacılarından biriydi. O nedenle çağrılıydı ben de refakat ediyordum.

Beylerbeyi sarayındaki yabancı doktorlar sevimli bir İstanbul gecesi yaşamının keyfi içindeydiler ama biz Türkler her gün öldürülen vatandaş sayısının 12-15-20’yi bulduğu o anarşi ortamından çok şikâyetçiydik. Aile bireyleri her akşam evde birleşince “Ohh! Bugün de sağ sağlam evde buluştuk” diyor, herhangi bir serseri anarşistin kurşununa hedef olmadan kurtulduğumuz için şükrediyorduk.

Yazının Devamı

Atatürk milleti birleştirerek zafer kazandı

Kanımca içinde bulunduğumuz konjonktürde Mustafa Kemal Atatürk’ün kazandığı 30 Ağustos Büyük Zaferimize bakarak çıkarılacak çok dersler vardır. Lâkin üzgünüm ki ülkemizi yöneten kadrolarda bu konudan veya buna benzer konulardan ders alabilecek yetenek ve bilgi birikimine sahip kimse göremiyorum. Buna rağmen hangi dersler çıkartılabilir sorunuza yanıtlarımı yazayım:

1-) Mustafa Kemal Paşa l921 yılının Eylül ayında Sakarya Savaşından galip çıktıktan sonra gerek kamuoyunda gerekse TBMM’de gecikmeden Yunan ordularının üstüne gidilmesi ve nihai Zaferin gecikmeden elde edilmesi isteniyordu. Hatta bu istekten çok Başkomutan üzerinde ağır bir baskıya dönüşmüştü.

Yazının Devamı

Abdullah Gül Türkiye'ye sığınmış yabancı bir devlet adamı gibi...

Karadeniz'deki doğalgaz keşfi sonrası bir kesim 'çağ atladık' gibi ileri yorumlar yaparken bir kesim de gelişmeyi önemsizleştirecek hatta dalgaya alacak tavır takındı. Nesnel değerlendirmenin önündeki engel nedir?

Karadeniz’de bulunduğu açıklanan Doğal Gaz rezervi nedeniyle bir kısım insanımızın “çağ atladık” türü coşkulu nümayişine karşın öteki kesimdeki insanımızın -sizin deyiminizle- “gelişmeyi önemsizleştirecek hatta dalgaya alacak” tavır benimsemesinin tek ve açık nedeni, ülkeyi yöneten zatın 18 senedir halkımızı bölen, birbirine düşman hale getiren “ötekileştirici” tutumudur.

Yazının Devamı

Muharrem İnce Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor

Önce Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD yönetimi ve onun akıl hocası Rand Corporation için “eldeki kuş” olduğu yolundaki görüşümde “ısrarlı” olduğumu belirteyim. Bu sözüm Obama yönetimi açısından ve -Obama’nın son zamanlarında Erdoğan’dan nefret etmesine rağmen- Trump yönetimi açısından da özellikle geçerlidir.

Ancak Biden’ın sözleri Erdoğan’ın ABD’ye Başkan seçilmesi durumunda, onun açısından artık Erdoğan’ın “bitiş” dönemini yaşayacağını gösteriyor.

Yazının Devamı

İnce'nin parti kurması uzak ihtimal

Bugün bir gazetede -sanıyorum Cumhuriyet’te- okuduğum bir yorumda “siyasette hiç bir adımın arka plansız ve maksatsız olarak atılmayacağı” ifade ediliyordu. Uzun yıllar siyaset dünyasını izlemiş biri olarak bu sözlerin her harfine katıldığımı baştan belirteyim. O nedenle Devlet Bahçelinin dün kadınlık onuruyla dahi oynadığı, hakkında akla gelmeyecek sözler sarf ettiği -eksi MHP’li- Meral Akşener’i “EVİNE DÖN” diyerek MHP’ye çağırmasına, Bahçeli’nin aklına gelen bir düşünceyi ağzından kaçırması diye bakmadığımı söyleyeyim:

Bahçeli bu sözlerin belki İyi Parti’de bir çatlamaya sebep olacağını, Meral Akşener’in “Beni eski partim çağırıyor, buna EVET demeli miyim, yoksa başında olduğum İYİ PARTİ’yi güçlendirmeye mi bakmalıyım?” tereddüdü geçireceğini hesap ettiğini düşünüyorum. Ancak İyi Parti’den gelen yanıtlar başta Meral Şener olmak üzere orada kimsenin MHP Genel Başkanına yüz vermediğini ortaya koydu.

Yazının Devamı

Kurultaylar Genel Başkan’ın şov yaptığı toplantılara döndü

Sayın Kılıçdaroğlu’nun Kurultay konuşmasında bence bağlamından kopuk şekilde geçen “Maltepe izdüşümü” sözcüğü, sizin değerlendirmenize göre “CHP’nin HDP’yle ittifakını üstü örtük şekilde ifade etme” anlamına geliyor.

Kılıçdaroğlu şöyle diyor: “Önümüzdeki seçimlerde dostlarımızla birlikte iktidar olacağız. Maltepe izdüşümü…”

Yazının Devamı

CHP iddialarınız hakkında açıklama yapmalıdır

Türkiye Otomobil Girişim Grubu’nun (TOGG) yerli otomobil fabrikası temelinin atıldığını bugünkü gazetelerde gördüm. Konunun içeriğini bilemesem de sanayiimiz açısından yeni bir adım diye düşünerek sevindim. Ancak bu tür girişimlerin gerek yetişmiş insan, gerek teknolojik donanım, gerek üretilenin satılabileceği piyasa ve gerek bu teşebbüsü sürdürebilecek sermaye yapısı yönünden yeterli olmadan yaşayamayacağını sayısız deneyimle gözlemlemiş biriyim. Umarım TOGG’nin bu girişimi anlamlı ve isabetlidir. Daha açık söylemek gerekirse umarım aynen 1960’taki “Devrim Otomobili” örneğinde olduğu gibi bir siyasi hevesin ürünü değildir.

Türkiye’nin koşullarının 1960’la kıyaslanmayacak kadar farklı ve iyi olduğunu elbette kabul ediyorum ama yapılan teşebbüsün içyüzü hakkında bilgim olmadığı için bu kuşku ve dileklerimi birlikte ifade ediyorum.

Yazının Devamı